Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

Vetllar per la salut
Publicacions

Vetllar per la salut 

Si entenem que la salut pública és la que tracta la salut de la població, és obvi creure que les administracions més properes a aquesta siguin responsables de garantir la mobilització de recursos i planificar accions per afavorir i protegir la seva salut. Els ajuntaments, per la seva proximitat al ciutadà i al territori, són una peça clau en la reforma de la salut pública que s’està desenvolupant a Catalunya.

No són cap novetat les competències que els ens locals tenen en matèria de salut pública: la normativa ha posat en evidència les responsabilitats del municipi en matèria de salut pública i l’obligatorietat del seu compliment.

El proper dijous dia 29, Valls signarà un conveni amb l’Agència de Protecció de la Salut (APS) que segueix les directrius marcades en el conveni marc entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i la Federació de Municipis de Catalunya.

La importància d’aquest document rau en la manifestació, per part de l’Ajuntament de Valls i també de l’APS, del compromís de treballar per millorar la salut dels vallencs i, per tant, la mobilització de recursos humans i materials per fer-ho possible. Un treball que es basa en la col·laboració i coordinació entre les dues administracions.

Si bé aquesta signatura facilitarà el compliment d’algunes de les competències municipals detallades en el catàleg de serveis de l’Agència de Protecció de la Salut, és necessari continuar treballant per donar cobertura a aquelles que no són objecte d’aquest conveni i de les quals l’Ajuntament n’és igualment responsable.

Són nombroses les responsabilitats a les que ha de fer front l’Ajuntament, i on hi ha  involucrades diverses regidories, tot sota la coordinació i el lideratge de la Regidoria de Salut.

El risc per a la salut pot derivar de la contaminació del medi; també pot ser un risc la manca de control de les aigües de consum públic. Tot el procés que afecta als productes alimentaris, des del permís ambiental dels establiments alimentaris, l’autorització sanitària d’aquests establiments, el control sanitari o la investigació de la toxiinfecció alimentària. Són aspectes que poden afectar la salut pública. Però es fonamental l’educació sanitària desenvolupant programes per tal de protegir a la població dels principals problemes de salut en l’àmbit de l’alimentació i el medi ambient.

Com es pot comprovar és molta la feina que li pertoca a l’Ajuntament i a la Regidoria de Salut, la Ventafocs de totes les regidories. Per això és molt important la signatura d’aquest conveni, on l’Agència de Protecció de la Salut assumeix tasques que, per la nostra limitada capacitat, actualment no podem assumir. És un conveni que anualment es revisarà per anar traspassant responsabilitats a la Regidoria de Salut, segons la disponibilitat per a exercir-les.

Un gran pas endavant en la protecció de la salut dels vallencs.

Roman Galimany

Regidor de Salut

Deixa un comentari

Required fields are marked *