Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

IV. 3.- Primers actes religiosos
1961

IV. 3.- Primers actes religiosos 

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 1961 coincideixen amb les noces d’or de la coronació canònica de la imatge de la Verge, i amb els 170 anys de la seva celebració.

Les Festes Decennals donen la unitat de mesura del temps per a la vida vallenca. En les del 1941, la improvisació sobre la ruïna i el dolor van servir perquè, eixugades les llàgrimes, ens convidessin a somriure i a emprendre el pas. En les del 1951 veiem el poble refet i el camí de la definitiva recuperació que es manifesta com és i com pot ser.

Valls arriba a les Decennals del 1961 amb un bon progrés: l’Institut Laboral i l’Escola de Maestría Industrial i el seu Col·legi Menor, la Cooperativa Sindical, els grups d’habitatges, la importantíssima obra de proveïment d’aigua per a tota la població… Aquestes festes les tornarà a presidir l’altar major, ja reconstruït.

El dimecres, dia 1 de febrer, vigília de la Candelera, a les vuit de la tarda, s’iniciava el solemne trasllat de la imatge de la Verge de la Candela des de la seva capella fins a l’altar major. L’arxipreste, acompanyat de la clerecia de la ciutat i de sacerdots vallencs, va rebre la corporació municipal, autoritats locals i provincials, presidida pel governador civil i l’alcalde de Valls, amb l’abat de Poblet. Seguidament es va organitzar el seguici processional, amb el clero de la ciutat; els Obrers de la Candela, els senyors Martinell i Ribé, i l’abat de Poblet, Edmon Garreta. Per part de l’ajuntament i amb el ritual tradicional, portaven la imatge  els regidors senyors Pedrol i Creus, i per part del clero mossèn Ricard Cabré, vicari, i el pare Carrera C.M.F. La molt bona relació del senyor Clols amb l’abat Garreta va fer que aquest presidís el primer acte religiós de les Decennals del nou decenni.

Els vallencs absents -pràcticament tots ells residents a Barcelona-, i com és tradició, oferien una empremta inveterada a la seva ciutat amb motiu de les Festes Decennals. L’any 1961 aquesta associació de vallencs forans tenia molta força; ja feia uns quants anys que s’havia constituït oficialment. Per a aquesta edició ofrenaren una valuosíssima i bella làmpada votiva d’argent de 70 cm d’ample i 180 d’alçada, obra de l’artista orfebre Jaume Mercadé. El pare abat va procedir a la benedicció de la làmpada votiva en presència de la comissió organitzadora, amb els senyors Barbat, Selva i Bigas al capdavant. Seguidament, el senyor Ramon Abelló, vallenc resident a Barcelona, invident, va fer l’ofrena amb emocionades paraules, i tot seguit va procedir a encendre-la. Porta la inscripció: “Els vallencs absents a la Mare de Déu de la Candela”.

A continuació, l’alcalde de Valls,  Francisco Clols, molt emocionat, pronuncià unes paraules en el moment de fer l’ofrena a la Verge de la «gramalla» de regidor i la vara de comandament d’alcaldessa, elements que ostentaria durant totes les festes i també en la processó votiva.

Amb aquest emotiu acte començaven les Festes de la Candela del 1961.

Deixa un comentari

Required fields are marked *