Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

IV. 5.- Diada de la Candela. La Processó votiva
1961

IV. 5.- Diada de la Candela. La Processó votiva 

El dia 2, entre les 11 i les 16 hores, es va desencadenar un fort temporal de vent de ponent,  -ponent la mou i llevant la plou-, amb ràfegues de caràcter huracanat, que van causar desperfectes en edificis públics, amb l’enderroc d’alguna paret, claraboia, teules, etc.  Al camp, la força del vent va trencar moltes branques de garrofers i oliveres. Entre els danys més greus  hi va haver el que es produí en el local de festes que es bastí al pati de l’Escola del Treball.

A les cinc de la tarda el vent havia amainat, ja no era huracanat, i es va decidir celebrar la processó, amb algunes precaucions. No hi van concórrer ni els gegants, ni l’àguila, ni animals simbòlics. No es va poder disparar l’anunciada cascada a l’entrar la processó a l’església, ja que el vent huracanat havia destrossat, en gran part, el seu muntatge.

A les 17.45 hores, el ministre, el bisbe auxiliar, el pare abat de Poblet i les autoritats provincials, la diputació, l’Ajuntament de Tarragona (en corporació), i els alcaldes dels pobles de la comarca, precedits d’una banda de música, es traslladaren a l’arxiprestal. Al carrer, malgrat el vent, el públic ocupava totalment les voreres i les places del recorregut de la processó.

A les sis de la tarda va començar a sortir la processó votiva. La precedien els capgrossos i grups de balls populars. Obria la processó la Creu Parroquial i la seguien les escoles de la ciutat, les entitats socials, culturals i esportives, el Centre de Lectura (acompanyat per la Banda Municipal de Reus), els Xiquets de la Colla Vella, germandats religioses, directius i personal dels bancs de Valls, el claustre de professors de l’Institut Laboral i l’Escola de Maestría Industrial, i l’Assemblea local de la Creu Roja, amb la banda de cornetes de Valls i Tarragona. Seguidament, venien els alcaldes de la comarca, entitats polítiques locals i provincials, l’Ajuntament de Tarragona (en corporació), sota maces i escortat per un picot de la Guàrdia Urbana amb uniforme de gala, i la diputació provincial, en corporació i sota maces.

A continuació, venia el ministre Pere Gual Villalbí, que portava la bandera de la ciutat, acompanyat del governador civil, el senyor González-Sama, i el governador militar, el general Navarro Brindson. La processó continuava amb el Col·legi Màxim dels Missioners de l’Immaculat Cor de Maria, la clerecia de la ciutat, i els sacerdots i religiosos nascuts a Valls.

En una carrossa, completament il·luminada i adornada amb flors, venia la venerada imatge de la Mare de Déu de la Candela, precedida pels Obrers de la Candela, els senyors Martinell i Ribé, acompanyats de dos sacerdots. A continuació, presidia el bisbe auxiliar, Laureano Castán Lacoma, acompanyat de capitulars i de l’abat de Poblet.

El grup d’autoritats provincials precedien l’Ajuntament de Valls, presidit per l’alcalde, Francisco Clols,  acompanyat de tot el consistori. Tancaven el seguici un piquet de la Guàrdia Urbana amb uniforme de gran gala i una banda de música.

Deixa un comentari

Required fields are marked *