Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

V. 5.- 1971. La solemne Processó
1971

V. 5.- 1971. La solemne Processó 

Acabat l’ofici solemne, o al balcó de l’Ajuntament de Valls, se celebrà el lliurament de la Medalla d’Or de la ciutat a la Colla Vella. Allí, on onejava la senyera de Catalunya, a la vista del públic que omplia una plaça del Blat molt atapeïda. Pronunciaren discursos l’alcalde, el senyor Galimany, que acabà amb paraules de mossèn Cinto Verdaguer: “Si voleu valents de mena,/aneu amb els catalans,/ sobretot els de l’Esquadra,/sobretot els xics de Valls.” El senyor Jaume Viñas pronuncià un discurs vehement i patriota, bo per rellegir-lo, en representació de la colla dipositària de la medalla, i el ministre senyor Fontana Codina imposà la medalla al cap de colla, el senyor Eusebi Domingo, enmig de les aclamacions de tots els presents a la plaça.

A dos quarts de sis de la tarda, amb un clima esplèndid, s’organitzà la processó votiva. La imatge de la Mare de Déu de la Candela situada al centre d’una carrossa sòbria i elegant, i un teixit de clavells blancs i rosats als seus peus. La participació resultà extraordinàriament nombrosa i, a més dels fills i veïns de Valls i les entitats locals amb llurs banderes, hi figuraven corporacions; tots els alcaldes de la comarca, representacions dels Ajuntaments de Terrassa, Sant Adrià de Besós, Andorra la Vella… Ajuntament i Diputació de Tarragona. La bandera de la ciutat la portava el senyor Fontana Codina, acompanyat pels governadors civil i militar de Tarragona. Feien la guàrdia d’honor els Mossos d’Esquadra de gala. Seguidament, la carrossa amb la Verge de la Candela i darrera seu l’Àliga. Seguia el clero de Valls i els sacerdots fills de Valls amb l’arquebisbe, el doctor Pont i Gol. Immediatament, les autoritats provincials i la corporació municipal de Valls, amb la guàrdia municipal de gala i la Companyia d’Operacions Especials amb banda de música… I veiérem infants, joves, adults i ancians que, amb el seu ciri encès temporalment, feien companyia a la Candela que mai no s’apaga.

La processó sortia a les sis de la tarda i retornava a dos quarts de vuit. Al carrer dels Metges, un cotxe aparcat podria haver impedit el pas de la carrossa. No va ser així gràcies a uns joves voluntaris que, tot i estar tancat i sense claus, el retiraren en menys de cinc minuts. En la processó s’hi observaren dues omissions: l’Àliga no va fer la ballada davant la imatge de la Verge de la Candela, i  la carrossa no es situà entre la clerecia, sinó al seu davant.

Cal no oblidar que en la processó, portar de manera solemne la imatge de la Candelera pels carrers i places de la ciutat, és el distintiu de les festes, un fet que renova el vot que el poble vallenc va proferir l’any 1791. Feia de bon grat veure la gentada respectuosa que contemplava la processó i els cors d’on brollaven sentiments i records; sobretot els més vells, doncs alguns pressentien que seria difícil veure la figura de la verge pels seus carrers a les festes del 1981. He de confessar que em va delectar encara més contemplar la dignitat de la mateixa processó, tant per part dels participants com dels espectadors.

Deixa un comentari

Required fields are marked *