Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

IV. 6.- Abad Escarré, Orfeó Català, Pilar de cinc
1961

IV. 6.- Abad Escarré, Orfeó Català, Pilar de cinc 

El diumenge, dia 5, el pare abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, acompanyat de sacerdots i seminaristes vallencs, celebrà l’ofici de pontifical. Al final, el pare abat va impartir la benedicció solemne. Van assistir a l’ofici el governador civil, amb l’alcalde de Valls i membres del consistori, autoritats locals i Obrers de la Candela.

Poc després, cap a la una del migdia, arribava a l’església de Sant Joan l’Orfeó Català. El pare abat ocupava un lloc destacat al presbiteri. També hi eren presents les autoritats que participaren de l’ofici anterior, als quals s’hi van afegir el president, el secretari i l’administrador de l’orfeó. Durant la celebració, l’Orfeó Català interpretà diverses obres com ara la Pregària a la Verge del Remei.

La Colla Vella es va sumar a l’acte aixecant un pilar de cinc per segona vegada en la seva història dins del temple, i per primera vegada acompanyats de la salve que cantava l’orfeó, descarregant el castell amb el so de fons dels últims compassos del toc de gralla. És obvi comentar l’emoció d’aquells moments, amb la coincidència de l’orfeó i els castellers; a més d’un se li va fer un nus a la gola i s’escaparen unes llàgrimes impulsades pels sentiments d’aquell moment tan emotiu.

Després d’impartir la benedicció a tots els presents que omplien el temple, el pare abat va saludar i felicitar els membres de la Colla Vella per la iniciativa. Els castellers el van envoltar i li van mostrar el seu afecte. Un cop conclòs l’acte, tant el governador civil com el pare abat van tornar a Tarragona i a Montserrat, respectivament. Abans de marxar, però, van manifestar que sempre recordarien aquell moment tan solemne, senzill i emotiu que havien viscut.

Existia gran interès, per part de la comissió organitzadora, d’esborrar la desagradable impressió i record que podia tenir l’Orfeó Català de l’última estada a Valls durant la Festes Decennals del 1931. Així, es van cuidar tots els detalls perquè els 200 membres de l’orfeó se sentissin ben acollits.

Després d’aquest acte a l’església de Sant Joan es traslladaren a l’alberg de la Secció Femenina de Poblet, on van esmorzar, retornant a les cinc de la tarda cap a Valls per oferir l’esperat concert.

El concert de l’Orfeó Català havia despertat l’interès i la més àmplia admiració popular. Un concert que evidencià una tradició musical arrelada en el més profund esperit català, enriquida pels setanta anys d’una precisa direcció. Primer, pel prestigiós mestre Lluís Millet, a qui l’entitat li devia la seva vigorització de ser una de les màximes glòries musicals de Catalunya. En aquesta ocasió, però, el concert el dirigí el seu fill, el mestre Lluís Maria Millet, un digne successor del seu pare. El repertori estava dedicat exclusivament a la cançó popular catalana, amb harmonitzacions realment antològiques.

El públic va esclatar amb forts aplaudiments quan l’alcalde de Valls, Francesc Clols, imposà la corbata amb la dedicatòria de la ciutat a la gloriosa senyera de l’Orfeó Català, en presència del seu director, el mestre Lluís M. Millet.

Deixa un comentari

Required fields are marked *