Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

V. 7.-  1971. Carles Cardó i Pau Mercadé
1971

V. 7.- 1971. Carles Cardó i Pau Mercadé 

El dia 3 de febrer al migdia, es celebrà l’acte per a integrar el doctor Carles Cardó i Sanjuan  a la galeria de Vallencs Il·lustres. Prèviament, a l’arxiprestal es celebrà una missa en sufragi de la seva ànima oficiada per l’arxipreste, mossèn Pascual, i amb homilia de mossèn Lluís Moncunil.

Al saló de plens del consistori, l’acte era presidit per l’alcalde i les autoritats, la germana del doctor Cardó, la Rosalia, i altres familiars. El saló era ple i amb públic al vestíbul. Obrí l’acte l’alcalde, Roman Galimany, i seguidament el secretari de l’ajuntament va llegir l’acte de l’acord on es distingia el doctor Carles Cardó amb aquest honor. Després, el doctor Miquel Melendres, canonge de la catedral de Tarragona, encarregat de fer la semblança de l’homenejat, posà molt èmfasis en el vessant humà i només feu algunes pinzellades de la part literària. D’aquesta manera i amb la col·locació del retrat d’aquest vallenc eminent, pintat per l’artista vallenca Maria Aurèlia Català i Roca, s’enriquia  la Galeria de Vallencs Il·lustres. Un acte de justícia molt lloable pel fet de reconèixer els mèrits d’un pensador de tant relleu com el doctor Carles Cardó, un dels valors més efectius amb què compten les lletres catalanes.  Fou un encert fer efectiu el reconeixement de l’alt nivell intel·lectual d’aquest vallenc que, a partir  d’aquesta data, donà un relleu considerable a la Galeria de Vallencs Il·lustres, escriptor català de primer rengle i figura insigne del nostre món espiritual.

El dissabte, 6 de febrer, es celebrà l’homenatge a Pau Mercadé i Queralt. Com ho prova la data de l’acord de l’Ajuntament, era previst de dedicar-li en vida, com hauria de ser sempre. La malaltia i mort de Pau Mercadé ens privaren d’aquesta celebració i l’homenatjat no arribà a assabentar-se’n. En el saló de plens de l’Ajuntament, tingué lloc, doncs, l’homenatge pòstum al distingit vallenc, investigador de la història de Valls, col·leccionista, arxiver i pintor, que tant estimava la seva ciutat.

El secretari de l’Ajuntament, senyor Manzano, llegí l’acord que oficialitzava la concessió de la Medalla de Plata de la Ciutat a Pau Mercadé i Queralt. Seguidament, l’alcalde Roman Galimany,  destacà els mèrits i virtuts de què fou dipositari el senyor Mercadé com a ciutadà, especialment en l’àmbit cultural; recordà el seu gran treball d’investigació que culminà amb l’acreditació de l’origen vallenc del gran pintor Jaume Huguet. Amb aquest acte, la ciutat acomplia amb un deute de gratitud envers Pau Mercadé i Queralt. Seguidament, Ferran Casas Mercadé feu la semblança de la figura de l’homenatjat en un magnífic panegíric d’obligada lectura per conèixer els homes que han forjat la nostra ciutat en temps no tan llunyans. Finalment, l’alcalde, en un entorn molt emotiu i acompanyat de molts aplaudiments, imposà la Medalla de Plata de la Ciutat a la senyora vídua de Pau Mercadé  i Queralt, que ho agraí amb breus i emotives  paraules. Dos actes i dos reconeixements necessaris i de justícia. Dos exemples de com fer gran i universal la nostra ciutat.

Deixa un comentari

Required fields are marked *