Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

V. 8.- 1971 La Festa dels Jocs Florals
1971

V. 8.- 1971 La Festa dels Jocs Florals 

Com en edicions anteriors, la festa dels Jocs Florals començà amb força retard. El saló esdevenia ple i solemne, tot i la poca llum de la sala durant la celebració. Es pretenia destacar l’escenari però, al cap i a la fi, no es tractava d’una representació teatral. Les autoritats amb Josep Clua, president de la Diputació, al capdavant, entraren al recinte.  A continuació, ho feren els membres del jurat. Les autoritats es situaren a la dreta de l’escenari i el jurat ho feu a l’esquerra.

S’inicià l’acte amb la proclamació del guanyador de la Flor Natural. Joaquim Torres, secretari del jurat, llegí l’acta corresponent. L’honor fou per a Joan Arús i Colomer, que pujà a l’escenari a recollir la Flor entre els aplaudiments del públic. El senyor Arús (1891-1982) obtingué la Flor Natural en els Jocs Florals del 3 de maig del 1931 celebrats al Palau de la Música de Barcelona. Als 80 anys, i amb una trajectòria de premis i flors, arribà a Valls i obtingué el màxim guardó, passant per la festa amb molta correcció i senzillesa.

El poeta guanyador, i els senyors Torres i Aguadé, s’absentaren uns moments del saló, a on retornaren amb la reina de la festa, Adelina Galimany, amb la seva cort de dames d’honor, entre aplaudiments i el so de una marxa triomfal. La reina duia a les mans la Flor Natural que li havia lliurat el poeta guanyador. Les dames i la reina ocuparen els setials a la part central de l’escenari. Les dames d’honor foren: Maria Lluïsa Batalla, Maria Antònia Brúnel, Maria Mercè Capell, Maria Candela Dalmau, Maria Consol Ferrer, Anna Maria Forès, Griselda Freixes, Maria Carme Gardón, Maria Rosa Giró, Maria Paz Guiral, Anna Maria Nadal i Núria Pedrol. L’elegància de l’escenari contrastava amb la decoració del saló de festes que tenia regust d’envelat.

A continuació, el senyor Domènec Juncadella procedí a la lectura del poema premiat. No va ser una lectura adient als textos del guardonat Joan Arús; massa grandiloqüència i poca discreció en la gesticulació tot passejant-se per l’escenari. Seguidament, es proclamaren els poetes guanyadors de l’Englantina i la Viola, Gabriel Mora i Oleguer Huguet, respectivament que, juntament amb els accèssits, recolliren el guardó de mans de la reina. Es llegiren fragments dels poemes premiats. A continuació, es proclamaren els vencedors del premis extraordinaris i dels accèssits. Els vallencs que recolliren el premi de mans de la reina de la festa foren Joan Ventura -en tres ocasions-, Pere Altés, Pere Català i Pic, Josep Casañas, i Daniel Ribé.

El Mantenidor va ser el senyor Esteve Bassols i Montserrat, director general per a la Promoció del Turisme, que va fer un eloqüent cant a la terra, en català i en castellà, amb fragments d’escriptors catalans, com Ausiàs March i Màrius Torres. La festa acabà amb un breu parlament del president del jurat, Josep M. Casas-Homs. Acabat l’acte, la reina i les dames sortiren del braç de les autoritats i membres del Jurat, al compàs dels acords d’una marxa triomfal.

Deixa un comentari

Required fields are marked *