Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

III. 10.Galeria Vallencs Il·lustres
1951

III. 10.Galeria Vallencs Il·lustres 

Vuit anys freqüentant -cada mes-, el Saló de Plens de l’Ajuntament de Valls -Galeria de Vallencs Il·lustres-, m’ha proporcionat temps per reflexionar sobre aquells personatges que recobreixen les parets. Temps per reflexionar i adquirir un pragmatisme sobre allò que és la galeria. Estic ben convençut que alguns no són tan il·lustres com per ser allí venerats, mentre que hi ha molts il·lustres vallencs que no figuren a la galeria dels honors i reconeixements. I és que en la selecció dels personatges no sempre s’han valorat desapassionadament els mèrits, prevalent -de vegades-, la situació i la circumstància d’un moment determinat del pensament imperant a la ciutat i al país, buscant l’equilibri entre sexes, ideologies i l’escaiença del moment present. Ho hem vist i ho veurem. Ho tenim a tocar.

L’acte estava anunciat pel dia 4 de febrer, però per problemes d’últim moment en la programació, es va celebrar el dia 5, a les dos quarts d’una del migdia, moment en què, constituït l’Ajuntament al Saló de Plens, es va procedir a la col·locació dels retrats del pintor Jaume Huguet i dels de Miquel Colom i Tomàs Caylà, en compliment dels acords de la corporació adoptats en les sessions del 16 d’octubre del 1950, el primer, i del 25 de gener de 1941 pels  altres dos.

Amb la sala plena, va presidir l’acte l’alcalde Josep Maria Fàbregas, acompanyat dels regidors, i representants de les institucions vallenques. En un lloc destacat estaven exposats els tres retrats fets pel pintor vallenc Eduard Castells. En l’estrada consistorial s’hi van asseure alguns dels familiars de Tomàs Caylà i altres personalitats vinculades. Després de la introducció de l’alcalde, es va procedir a la lectura dels acords esmentats anteriorment.

Seguidament, la presidència va convidar els autors de la biografies a fer-ne la lectura pública. Pau Mercadé Queralt ho feu del pintor Jaume Huguet; Lluís Martinell Richetta, de Miquel Colom, i mossèn Marcel·lí Robert Cendra,  de Tomàs Caylà. Van ser unes lectures seguides amb gran interès per conèixer els trets i els mèrits en l’art, el dret i la política dels tres vallencs.

De tots tres, el més reconegut universalment és el pintor Jaume Huguet que fins a l’any 1950 no tenia ben definit el seu origen. Però gràcies al treball perseverant de Pau Mercadé, sense disposar de les xarxes de comunicació que tenim actualment, (com a molt un telèfon de tant en tant) recorrent arxius de sagristies i municipis, aplicant intuïció i lògica, i amb el suport del pare Jaume Rosich C.M.F., va donar el cop de gràcia per demostrar l’origen vallenc de Jaume Huguet. Desconec si els vallencs som prou conscients del que representa pel patrimoni cultural i històric de Valls aquesta aportació. Crec, com en tantes altres coses nostres, que no en som conscients, i que amb l’autocomplaença  del “Valls, castells i calçots” ja ens hem emmotllat. Però jo segueixo demanant, si no s’ha fet encara, un reconeixement públic com cal per a l’indagador vallenc Pau Mercadé i Queralt. Jaume Huguet porta el nom de Valls lligat al seu des de no fa tants anys. Però això és el fruit d’un esforç, de l’entusiasme i la dedicació. Estem obligats a meditar-ho.

Deixa un comentari

Required fields are marked *