Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

1951

III. 12.- 1951. Els Xiquets de Valls en les Decennals 

Els vallencs es sentien cofois després de les tres actuacions que feren les dues colles dels Xiquets de Valls. Aquell any del 1951 la Muxerra estava en un bon moment, un dels més brillants de la seva història, ja que havia guanyat el darrer concurs celebrat a Reus i també altres concursos anteriors. Tant la Vella com la Muxerra van omplir la plaça del Blat i el carrer de la Cort durant els tres dies d’exhibició castellera.

A la sortida de Completes, el primer dia de febrer, la Colla Vella  va completar el tres de set, el dos de sis i dos pilars de cinc; la Muxerra va fer el cinc de set, el quatre de set amb pilar al mig i dos pilars de cinc. Posteriorment, en la inauguració de la remodelació del Pati, la Colla Vella va aixecar el quatre de set i el pilar de cinc, mentre que la Muxerra va fer el “tres de set aixecat per sota i dos pilars de cinc simultanis.

En la diada de la Candela, a la sortida de l’ofici, va obrir plaça la Muxerra amb el dos de set, seguit del quatre de vuit, i acabant amb el pilar de cinc. La Colla Vella va fer un bon cinc de set, seguit del tres de set aixecat per sota, i acabant amb el pilar de cinc. Ambdues colles havien aixecat els pilars de cinc en la recepció que es va fer al president de les Cortes al Pati, abans d’assistir  a l’ofici. Les dues colles participaren en la processó de la Candela, on aixecaren alguns castells durant el seu recorregut i també els corresponents pilars en arribar a l’Església.

Cada colla va tenir el seu dia propi d’actuació, sempre acompanyats d’una massiva presència de públic. El dia 3, va correspondre a la Colla Vella actuar a la plaça del Blat, on va aixecar el tres de set, seguit del quatre de set i dos pilars de cinc. El dia 4, va ser la Muxerra la que va actuar, i ho va fer amb un pilar de cinc, desfet des de baix, seguit del quatre de set amb el pilar al mig , el tres de set aixecat per sota, i acabant amb el pilar de cinc.

El públic que omplia la plaça del Blat i el carrer de la Cort, va gaudir amb els castells de les dues colles, aplaudint amb entusiasme totes les actuacions celebrades sense cap incident.

Si prenem com a referència les actuacions castelleres actuals ens semblarà que fou una pobre exhibició. Però, si mirem enrere, veurem que en les Decennals del 1931  la majoria dels castells que s’enlairaren eren de sis i algun castell de set. Per tant, queda ben justificada la satisfacció dels vallencs que gaudiren de les jornades castelleres en les Festes Decennals del 1951.

Cloenda de les Festes Decennals: Castell de foc. 

L’acte de cloenda de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 1951 va ser el castell de focs artificials, a les onze de la nit, del dia 7 de febrer. Es va fer en uns terrenys de la zona de la Vallvera, de cara i a prop al passeig de l’Estació, des d’on el presenciaren milers de vallencs i comarcans.

El va confeccionar l’empresa Espinós de Reus que, pel que es veia en aquella època, va ser molt espectacular i variat, d’una durada de més de trenta minuts. Acabà amb una gran cascada de colors i amb la imatge de la Verge de la Candela i la inscripció “Fiestas Decenales Valls 1951”.

Després, la gent va desfilar parsimoniosament degut a la gran aglomeració congregada. Els comarcans retornaren als seus pobles i els vallencs es retiraven als seus domicilis, satisfets per la brillantor de les festes viscudes. Mentre, s’anaven apagant lentament les il·luminacions dels domicilis i la ciutat retornava al seu diari quefer.

Deixa un comentari

Required fields are marked *