Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

III. 2.- Arribada de D. Esteban de Bilbao
1951

III. 2.- Arribada de D. Esteban de Bilbao 

Divendres, 2 de febrer, a tres quarts de 10 del matí i a l’Ajuntament de Valls, s’organitzà la comitiva d’autoritats i representants de les entitats locals. La presidia el tinent d’alcalde, el senyor Josep Rull, ja que l’alcalde, Josep M. Fàbregas, s’havia desplaçat a Tarragona per donar la benvinguda al president de les Cortes Españolas i president del Consejo del Reino, i acompanyar-lo a Valls, juntament amb el governador civil. Encapçalaven la comitiva els Gegants de Valls, (i els dels pobles que havien estat convidats, el dia abans, al casament del Gegant negre), balls populars, Xiquets de Valls i la Banda de Municipal de Tarragona i la Principal de Valls.

Moments abans de les 11 del matí, arribaven les autoritats provincials, els alcaldes de Tarragona, Tortosa, Reus, Governador Militar, delegats d’educació, autoritats militars i civils. Sembla ser que no n’hi faltava cap.

A les onze del matí arribava al Pati el president de les Cortes, D. Esteban de Bilbao, representant del cap de l’Estat; ho feia en un cotxe acompanyat del governador civil, l’alcalde de Valls i el secretari de les Cortes. Havia sortit de Madrid el vespre del dia 1, en un tren exprés, i arribava a Reus el matí del dia 2. Es va traslladar al domicili del governador civil, que era on s’allotjava aquests dies, i seguidament es va traslladar a Valls. El reberen les autoritats locals i també les provincials, ajuntaments, diputació i els responsables d’entitats oficials. Els Xiquets de Valls el saludaren amb dos pilars. També hi eren presents el Ball de la Primera, Ball de Bastons, els Falcons de Llorenç del Penedès, i altres grups de folklore popular com ara els Gegants de Valls i els de totes les poblacions que participaren en la festa del casament del Gegant Negre.

Les bandes de música interpretaren l’himne nacional i el Xiquets carregaren dos pilars, mentre els grups folklòrics feien les seves exhibicions. Després de saludar totes les autoritats es formava la comitiva, que s’encaminà pel carrer de la Cort cap a l’Ajuntament de Valls, on no s’hi aturaren per manca de temps, dirigint-se directament a la rectoria per saludar i rebre l’Arquebisbe de Tarragona, el Dr. Benjamín Arriba y Castro, que s’incorporà a la comitiva acompanyat del Col·legi Màxim dels PP del Cor de Maria, clerecia local, sacerdots i religiosos fills de Valls, canonges de la catedral de Tarragona i l’arxipreste D. Claudi Roig. D’allí es traslladaren l’Arxiprestal de Sant Joan en comitiva per inicià l’ofici pontifical.

Acabat el solemne ofici, les autoritats es traslladaren -com varen poder-, entre la multitud de persones que ocupaven totes les vies que conduïen a la plaça del Blat. Des del balcó de l’ajuntament presenciaren l’actuació de les dues colles dels Xiquets de Valls. L’aparició del mandatari estatal al balcó va ser corresposta per una gran ovació del públic present a la plaça del Blat.

Acabada l’exhibició castellera, les autoritats es retiraren del balcó per passar a les dependències de l’ajuntament. L’alcalde de Valls va oferir un dinar a les principals autoritats presents en l’acte com a convidats d’honor de la ciutat. Al final del dinar, Don Esteban de Bilbao brindà: “Por Valls, Catalunya, España y el Caudillo, para los que pido la bendición de la Virgen de la Candela” , corresponent el senyor Fàbregas amb un brindis pel senyor Bilbao.

A les sis de la tarda, el president de les Cortes i del Consejo del Reino, portant la bandera de la ciutat en representació del cap d’Estat, acompanyat del governador civil, senyor Josep Pagès Costart i del governador militar, el senyor Salvador Manuel Ascaso i amb totes les autoritats locals i provincials, es dirigeixen a l’Arxiprestal de Sant Joan on començarà immediatament la processó.

Deixa un comentari

Required fields are marked *