Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

III. 9.- 1951.  Actes culturals (2)
1951

III. 9.- 1951. Actes culturals (2) 

ORFEÓ DE SANTS

Un cop publicats els programes oficials, es seguien les gestions per contractar el llavors prestigiós Orfeó de Sants, que dirigia el mestre i compositor Pérez Moya. L’Orfeó de Sants complia aquest any el cinquantenari de la seva fundació i el seu moment de qualitat i reconeixement era en el seu punt més àlgid.

La formació va arribar a la nostra ciutat, presidida per la seva senyera a les 10 del matí del diumenge, dia 4, dalt de sis grans òmnibus. Era una massa coral de 141 cantaires, 64 homes i 77 dones que anava acompanyada per la junta directiva i destacats simpatitzants. Recorregueren els espais més emblemàtics de la ciutat, esperant que s’acabés l’ofici en honor a Sant Blai i Sant Antoni Maria Claret, ja que tenien una actuació a l’arxiprestal durant la missa de dotze que, en realitat, va ser gairebé d’una .

L’atractiu i l’aurèola de l’Orfeó de Sants era important pel públic. L’església de Sant Joan, plena fins dalt, va obrir les portes per tal que els qui no s’hi havien encabit ho escoltessin des de fora. Acabada la missa feren una breu actuació a la plaça del Blat amb quatre cançons populars catalanes. Seguidament es traslladaren al Pío Hospital on obsequiaren als malalts  amb unes cançons.

A les 6 de la tarda i un Teatre Principal, ple a vessar, acompliren el concert que s’havia previst amb un programa molt extens de tres parts. La primera, dedicada a les nadales populars, amb els arranjaments del director Pérez Moya; la segona, s’obria amb Els Xiquets de Valls, de Clavé, i amb cançons catalanes com ara l’Emigrant, de Vives, i cançons de Millet i Nicolau. La tercera part eren obres de gènere més clàssic de Morera, Rameau, Costeley, Sain-Saens, o Victoria. El públic aplaudí calorosament els intèrprets. La participació de l’Orfeó de Sants en les Festes Decennals va ser determinant i un gran èxit. Va ser útil l’esforç que s’havia fet per convidar-los a Valls.

REPRESENTACIONS  TEATRALS

El dia 5, a les 4 de la tarda, -una hora ben estranya- i al Saló de Festes, es presentava la companyia Talia de Madrid amb l’obra Las de Caín, de Serafín i Joaquín Álvarez Quintero. L’hora intempestiva era perquè a la nit havien de representar-la a Barcelona.

El dimarts, dia 6, a les 11 de la nit, arribava al Saló de Festes el divo de l’escena espanyola, Alejandro Ulloa, amb la seva prestigiosa companyia d’art dramàtic que representaren l’obra en vers Son mis amores… reales. L’Ulloa, que tenia molts seguidors arreu, va ser molt aplaudit juntament amb la primera actriu Ana María Méndez i tota la companyia. Un èxit important a càrrec d’una de les companyies que dominaven l’espai teatral d’aquells anys. El darrer dia festiu, dimecres, dia 7, a la tarda, s’acomiadaven les activitats al Saló de Festes amb una nova representació teatral. En aquesta ocasió era la companyia del Teatre Romea de Barcelona que representaven l’obra en vers de Josep Maria de Sagarra, estrenada per aquesta mateixa companyia aquest any, Les vinyes del Priorat. Un drama rural descrit amb l’excel·lent vers de Sagarra, interpretat per Lluís Orduña i Josefina Tapias, com a primers actors. El públic, que omplia la sala, va gaudir amb la representació que tancava l’activitat teatral de les Decennals del 1951.

Deixa un comentari

Required fields are marked *