Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

1995. Martin Rodbell, Premi Nobel de Medicina a Valls
Fem memòria

1995. Martin Rodbell, Premi Nobel de Medicina a Valls 

Per Carina Filella. Extracte de EL PATI, 10 de novembre de 1995

Martin Rodbell, premi Nobel de Medicina de l’any 1994, va manifestar la seva emoció per les tradicions vallenques, especialment per l’actuació castellera. Martín Rodbell era la primera vegada que visitava l’Estat Espanyol, amb motiu de participar en el Congrés …. a Sitges i, uns dies abans d’estada a Barcelona per visitar la ciutat i els laboratoris de l’Hospital Germans Trias i Pujol, convidat pel seu amic Roman Galimany, com expliquem en l’apartat…… Al mateix temps, aquest ha estat el primer cop que un premi Nobel visita la ciutat de Valls. En total, van ser vint autocars, amb més de mil cien tífics, els que es van desplaçar a Valls des de la població de Sitges, on participaven en un congrés.
Tots els assistents van quedar molt sorpresos, tant amb les actuacions dels gegants i els capgrossos com amb l’actuació castellera, que els va emocionar moltíssim. Martin Rodbell, premi Nobel de Medicina, ha indicat “que mai oblidaria la tarda que va passar a Valls”. Amb aquestes paraules, va resumir la bona acollida que van rebre els centenars de científics que divendres, 3 de novembre, van visitar la ciutat de Valls. En total, van ser més de vint autocars, carregats amb poc més de mil científics d’arreu del món, que es van desplaçar fins a Valls des de Sitges, on participaven en un congrés, també dirigit pel vallenc Roma Galimany. Precisament aquest científic vallenc ha estat l’artífex de la visita a Valls d’aquests congressistes.
La festa que la ciutat de Valls va organitzar amb motiu de l’estada des científics va començar a quarts de set de la tarda, amb l’arribada dels autocars al Portal Nou. Allí els rebien els membres de la Unió Anelles de la Flama amb els gegants i capgrossos de Valls, que van despertar la curiositat dels científics. Des d’allà, es van dirigir a la plaça del Blat, on Martín Rodbell va ser rebut per l’alcalde de Valls, Jordi Castells, i va signar al llibre d’honor. Tot seguit, va començar l’actuació del Drac de Valls, la Mulassa i del Ball de Gitanes.
Actuació castellera
Un dels moments més esperats va ser l’actuació castellera, en la qual la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aixecar el 4 de 7 amb el pilar al mig, el 2 de 7 i el 5 de 7, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls va enlairar el 2 de 7, el 4 de 7 amb el pilar al mig i el 3 de 8 i un intent del pilar de sis. «Tot i que els havíem explicat com eren els castells, molts dels congressistes es van sorprendre en veure’ls per primera vegada. Fins i tot uns Italians que se’ls miraven des del balcó de l’ajuntament es van haver de seure perquè tenien palpitacions només per l’emoció de veure pujar la canalla», va explicar Galimany en to anecdòtic. Les dues colles obsequiaren amb una fotografia dedicada a Martín Rodbell i a la societat que presideix Roma Galimany. L’Ajuntament també va obsequiar amb una escultura de bronze del 3 de 8 al premi Nobel.
Un cop finalitzada la festa popular, els científics es van reunir al restaurant Casa Felix, on van poder degustar una calçotada. En el transcurs de l’àpat també va pronunciar unes paraules l’alcalde Jordi Castells que va donar la benvinguda als científics.
L’estada a Valls dels congressistes es va tancar amb una sessió de ball al Centre Cultural Municipal, amenitzada per l’orquestrina Cafetera Exprés i l’Orquestra Marabú, a la que també es van afegir nombrosos vallencs.
Tots els congressistes varen quedar molt sorpresos de tradicions com les de Valls, ja que la majoria era la primera vegada que estaven a l’Estat Espanyol i només tenien la idea de la pandereta i els toros. L’efervescència que va despertar la visita a Valls no l’havien viscut mai en anteriors congressos, i hi va afegir que “Valls va marcar un abans i un després en la jornada d’esbarjo del congrés”

Deixa un comentari

Required fields are marked *