Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

LA CLAVE: Un règim de llibertat
Del nostre País

LA CLAVE: Un règim de llibertat 

No crec que estem vivint en un règim de llibertats. Quan mirem uns anys enrere, no cal masses, observo que hem perdut alguns dels estímuls que ens conviden a les urnes. Molt pomposos al·legats democràtics cantats a cor: consens, pacte, respecte per altres formes de pensament, llibertat d’expressió. Fa uns mesos, remenant arxius de TVE, vaig trobar un programa en què hi participava el senyor Ramon Massaguer i Mir, que fou brillant Secretari de l’Ajuntament de Valls entre finals dels any 50 i el 60. És tractava del programa “La Clave “de José Luís Balbín, amb la seva pipa i els seus directes incisius, mentre ordena els papers i presenta als seus convidats. Eren quatre hores, o més, d’un veritable programa amb rigor, informatiu, formatiu, cultural, dinàmic, polèmic, contrastat, enèrgic, …… Jo recordo haver-hi vist participar a altres vallencs, a més del senyor Massaguer , Juan Alberto Saigí Grau, enginyer informàtic, i Tomàs Mestre Vives, catedràtic de Política Exterior de la Complutense.
Recordo les inclements crítiques que van rebre els dirigents de TVE per la inclusió de determinats temes, convidats, opinions, etc. Malgrat les pressions es va mantenir en antena, en diverses etapes; la primera de 1976 a 1985. Segurament l’espai televisiu que més va fomentar el tabaquisme, sempre en un núvol de fum. Els primers minuts eren per Balbín, per a la seva declaració d’intencions o justificació d’intencions, abans de presentar als seus doctes convidats, experts en les més diverses disciplines. Eren moments d’autèntic directe, quan les tertúlies encara tenien raó de ser. Quan la televisió exercia de servei públic i no de bast esbarjo d’ignorants.
Per descomptat que estem en un règim de llibertats, però vist això i lo d’ara, cal preguntar-se si aquestes llibertats tenen la recer de la cultura, l’art, la ciència, o només llibertats públiques i generalistes. Arribar a màximes audiències rebaixant el nivell dels continguts, per fer-los més populars o generalistes, ens porta a una nova etapa d’analfabets funcionals. Pot ser es lo que més convé.

Deixa un comentari

Required fields are marked *