Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

LA FESTA DE PASQÜETES
Fem memòria

LA FESTA DE PASQÜETES 

El diumenge després de Pasqua era el diumenge anomenat de Pasqüetes, en que sortia del temple arxiprestal de Sant Joan la processó del Combregar General pel compliment Pascual dels malalts del Pio Hospital. Una processó molt concorreguda on, com era tradició, hi assistien la Germandat “La Fraternal”, la Secció de Caritat de la Congregació Mariana i les autoritats locals.
Sortia a tres quarts de nou en punt del matí i seguia el recorregut tradicional d’aquesta processó que acompanyava al Viàtic sota pal·li.
En arribar a l’hospital, les dos senyores, que en aquest any, havien estat anomenades “Madrines” i la senyoreta encarregada de donar l’Aigua Beneïda als malalts, entraven a l’hospital, per l’escala principal, fins arribar a la sala on hi havia els malalts i els impossibilitats; seguien la clerecia i a continuació les autoritats locals. La resta d’assistents a la processó quedaven a la plaça de Sant Francesc esperant que acabés la cerimònia, que seguia un ritual solemne i es prolongava força.
Les dos senyores “Madrines” aguantaven, cadascuna per un extrem, un mantell blanc brodat amb motius eucarístics, situant-lo, ben extens, pel damunt del pit, si el malalt estava enllitat, o a l’alçada del coll si estava assegut o dret. Era en el moment en que el malalt rebia la Comunió de mans del senyor arxipreste. Prèviament, una senyoreta ben elegant donava l’Aigua Beneïda als malalts. Durant tot l’acte hi eren presents, acompanyant respectuosament la cerimònia, les autoritats locals, la junta de l’hospital, familiars, les germanes de la Sagrada Família i els responsables de l’organització de l’acte. En aquest any de 1943, just quan es començaven a reprendre aquestes tradicions, les Madrines foren la senyora Antònia Tomàs de Llagostera i la senyora Maria Dalmau de Bigorra; l’encarregada de donar l’Aigua Beneïda als malalts fou la senyoreta Maria Luisa Clols Serra.
Finalitzada la cerimònia, si no hi havien presos, tornava la Processó amb el Viàtic cap a l’Església parroquial de Sant Joan, on acabava l’acta del Combregar General. Però la festa no acabava aquí; tots els que havien anat a la processó estaven convidats a un esmorzar ben esplèndid al Bruch, altres anys al Centre de Lectura, que s’acabava cap a les dotze del migdia. Era una Processó molt concorreguda, però un bon esmorzar, en aquells anys, podia moure muntanyes.

Deixa un comentari

Required fields are marked *