Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

JOSEP MARIA TOST I FARRÉ
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

JOSEP MARIA TOST I FARRÉ 

Molts dels personatges vallencs que s’han distingit pel seu treball, abnegat i desinteressat per Valls, tenen un nexe comú: l’Escola del Treball i la seva A.A.E.E.T.. I és ben cert que, aquesta entitat vallenca, fou llavor de moltes iniciatives i personatges que feren gran la nostra ciutat. Actualment estem patint una època en que les entitats han perdut presencia protagonista en la vida de Valls. Des de l’administració s’ha donat més preponderància a les associacions de veïns, que és on hi han els vots.
Josep Maria Tost (Valls 1 de juliol 1912 – Valls11 d’abril 1999) sempre vinculat a l’Escola del Treball i a l’associació d’exalumnes, sempre treballant per la seva ciutat. La seva empremta esta present en tots els esdeveniments viscuts a Valls, al llarg de la seva vida, a través del seu llapis màgic, amb les excel·lents caricatures de personatges vallencs i pintures i dibuixos de racons i activitats n L’any 1929 va publicar la primera caricatura, al mes de març, a la revista Cultura, on col·laboraria des dels seus inicis com a caricaturista; Tost mai va cobrar per la feina com a caricaturista. El Juliol de 1942 guanyava el concurs pel cartell de la Festa de Santa Úrsula de Valls.
El Nadal de 1943, a la Biblioteca de l’Escola de Treball, es celebrà una Exposició d’Art, amb pintures a l’oli, aquarel·les, dibuix amb llapis i carbó. Els artistes vallencs foren: F. Ballester, F. Llavoré, J. Sanromá, i D. Ventura, acompanyats de Josep Mª Tost, patrocinat per la Secció de Cultura de l’AAEET. Aquesta seria la precursora de l’Exposició de Nadal que, any darrera any, s’aniria celebrant i ampliant-s’hi la participació dels artistes vallencs. La presència de Tost a l’exposició de Nadal fora constant al llarg de la seva vida.
Tost sempre ha estat un actiu, inqüestionable, impulsor i present en totes les activitats artístiques que es feien a la ciutat. Creador, amb un grup d’inquiets intel·lectuals i artistes vallencs, de la Penya Artística L’Olla l’any 1946, que tanta activitat cultural va proporcionar a la ciutat.
Destacada contribució com a pintor pel que fa als temples vallencs, fou la volta de la capella del Roser, a l’abril de 1955. La decoració del temple va anar a càrrec de Tost i del pintor de la vila d’Alcover, Antoni Català Gomis.
Durant dos legislatures fou regidor de l’Ajuntament de Valls (1960 i 1964). Membre re-fundador de l’Institut d’Estudis Vallencs i elegit vocal de la nova junta (agost 1964). Fou molt important la seva intervenció en la negociació per establir la unió entre l’escola d’art de l’AAEET amb la xarxa d’escoles d’art de la Diputació de Tarragona ; aquesta intervenció meritòria per que fos designat director de la mateixa el setembre de 1965. El mes de març de 1966 es creà la Sala d’Exposicions Municipal i és designat per dirigir-la.
Una de les obres més remarcables de Tost és, segurament, el retrat que va fer del pintor Jaume Mercadé, destinat a la galeria de Vallencs Il·lustres que es troba en la sala de Plens de l’Ajuntament de Valls.
Després d’haver dedicat bona part de la seva vida a la docència a l’Escola del Treball de Valls, la institució decideix homenatjar-lo, ja jubilat, amb la medalla de plata (1975). Seguiren els homenatges: l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), del qual participarà en la re fundació, i en fou vicepresident, el nomenà membre honorífic l’any 1982
L’any 1996 es publicava l’última caricatura a la revista Cultura
Bibliografia:
ELABORACIÓ D’UNA BIOGRAFIA JOSEP MARIA TOST I FARRÉ – Treball per l’assignatura Documentació i arxivística del grau d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona.
P.A.S. Entrevista a Josep Maria Tost, pàgina 2. Cultura, juliol1978, número 374

Deixa un comentari

Required fields are marked *