Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

DR JOSEP MASSONS I ANDREU 

Va néixer a Valls l’any 1882. Vallenc de cor va escriure el Virolai a la Verge de la Candela; la tonada és del distingit musicògraf Mossèn Francesc Baldelló que va morí als primers dies de 1977 a Barcelona ja molt gran, per aquest motiu ha estat molt elogiada la seva labor, els mèrits les seves moltes virtuts. Va escriure el text de considerables goigs, per si voleu aprofundir en aquesta informació podeu accedir al  Bloc “El Maniàtic”: Els Goigs de l’Alt Camp: Josep Massons i Andreu (goigsaltcamp.blogspot.com)

Tenim molt poca informació biogràfica d’aquest il·lustre investigador vallenc, però lo que coneixem del seu treball d’investigació te suficient entitat per que li dediquem una destacada consideració.

Va ser l’encarregat de llegir la biografia de Mossèn Josep Martí Janer quan el promogueren a la Galeria de Vallencs Il·lustres el 1911. L’any 1921 va guanyar un del premis extraordinaris als Jocs Florals de les Festes Decennals de la Mare de Deu de la Candela d’aquest any,  amb el treball titulat “Influència de les festes decennals en els costums religiosos del poble vallenc”.

El doctor Josep Mesons Andreu també fou premiat als Jocs Florals que se celebraren el 13 de maig de 1945 a la ciutat de Lleida, i dels quals fou Mantenidor l’il·lustre acadèmic D. Eugenio Montes. El premi de mil pessetes el va donar l’Institut d’Estudis Ilerdencs, delegació de l’Institut Nacional d’Investigacions Científiques, al millor treball de recerca sobre qualsevol aspecte o personalitat de Lleida o província.

La monografia premiada tenia per títol L’OBRA INEDITA DEL PARE PRUNA, i va consistir en l’exhumació, estudi i glossa de dos manuscrits de Sagrada Teologia que va escriure el franciscà Dr. Buenaventura Pruna, catedràtic de Filosofia i Teologia escotistes de la Pontifícia i Reial Universitat de Cervera, des de 1749 fins a 1777 en què va morir.

Es dóna la casual coincidència que ambdós manuscrits llatins procedents d’aquesta Universitat foren descoberts pel Dr. Massons en una golfa de la nostra ciutat i, alliberats del seu captiveri, han estat degudament dignificats per que ocupessin un lloc d’honor, juntament amb altres procedents de Cervera, als departaments  de la biblioteca del dit Institut, establert a l’edifici gòtic de l’ex hospital de Santa Maria de la Ciutat de Lleida.

Josep Massons formava part dels joves que, al redós de l’Indaleci Castells, crearen un important grup d’historiadors vallencs, els quals, a través de les pàgines dels periòdics locals, dels reculls deis treballs premiats als concursos de les Festes Decennals, d’alguns llibres publicats, donaven a conèixer el fruit del seu esforç.

Signat pel Dr. Massons, el setmanari Juventud inseria l’any 1948, per parts, fragments d’un interessant treball, premiat amb Menció Honorifica a la Festa de l’Art, sobre les relacions que van existir entre Jaume Balmes i el nostre vallenc il·lustre, el Bisbe Palau.

Ferran Casas Mercadé, en el treball “Poesia i Jocs Florals” publicat a la revista CULTURA del 1/1/1971 p.38, fa menció als “Goigs” originals del Dr. Josep Massons, publicats l’any 1954, amb melodia de Roser Grau.

Juventud, 12 maig 1945, p.3.

Juventud, 29 gener 1977, p.2.

Daniel Ventura i Solé. Una història de Valls centenària. CULTURA. 1.6.1980. p. 8.

Deixa un comentari

Required fields are marked *