Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

L’INNOCENTADA A LA NIT DE NADAL DE 1946
Cròniques de la ciutat pel record

L’INNOCENTADA A LA NIT DE NADAL DE 1946 

 

El dia de Nadal de 1946 es celebrava l’acte d’homenatge a la Cobla Principal de Valls, al complir les Noces de Plata. Per aquest motiu, a les 12:30 hores es reuniren en el Saló de Sessions els membres de la Cobla i amics i simpatitzants. Presidits per l’Alcalde Josep Mª Fàbregas, directius de Educación y Descanso i de la Secció Folklòrica; la Cobla interpretà, igual que l’any 1921, la sardana “La Processó de la Candela”. Després d’un parlament, l’Alcalde va lliurar un pergamí commemoratiu als senyors Ciutat, Miralles i Molins fundadors de la Cobla. Seguidament al Pati es celebrà una audició de sardanes.

El dia abans, a la nit de Nadal, un grup de joves vallencs, van desmuntar l’entarimat que s’havia instal·lat al Pati per aquesta audició i l’instal·laren en el descampat que hi havia on s’havia derruït el Convent, al costat del Pati; i allà va quedar muntat. El Pati era anterior al 1951.

A l’endemà, la Brigada Municipal va retornar l’entarimat al seu lloc per celebrar l’audició de sardanes.

Poc temps va tardar l’Alcalde en saber qui eren els jovenets que havien fet la trapelleria. L’endemà de Sant Esteva un Policia Municipal va anar al domicili de cadascun, tots eren ben coneguts, amb una citació per que compareguessin al despatx de l’Alcaldia. Allí s’hi reuniren una mica escagarrinats. Els hi va donar una reprimenda; els hi perdonà la multa “oficial” de 10 pessetes; i com a càstig els convocà el dia de Sant Josep, a l’hora de dinar, a  les “Hermanitas dels pobres” per que repartirien el dinar i la crema als avis allí hostejats.

Aquesta és la nota oficial publicada amb el nom dels entremaliats. Durant unes setmanes el setmanari local anava ple de “Cartes al Director” demanant als pares més disciplina i més rectitud pels seus fills, com si visquesim una hecatombe. Aquests escriptors si vinguessin ara a Valls se’n sortirien corrents quan veurien tot lo que esta passant.

“Por escandallo público, en la noche del 24 al 25 de diciembre de 1946, han sido sancionados con 10 pesetas los siguientes vecinos: Pedro Rodón Pairot, Rafael Guardiola Pallarés, Agustín Oliva Segarra, Francisco Vidal Salat, José Terricabra Mercader, Francisco Domenech Vendrell, Andrés Guell Crusells, Manuel Pujol, José Mª Domenech Vergés, Miguel Homs Güell, Ramón Batalla, José Batalla Solé, Gabriel Jubany, David Burriel, Ludovico Forés Masdeu, Francisco Dalmau Aguilar, Juan Castellet Olivé y Gerónimo Brunel Bertrán.”

Deixa un comentari

Required fields are marked *