Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

FRANCISCO ROCA SANS
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

FRANCISCO ROCA SANS 

El vallenc que va introduir el cultiu de la vinya a la República Argentina.
En una crònica datada a Buenos Aires que va publicar La Vanguardia l’any 1947, dedicada al vi i a la indústria vitivinícola, senyalava que en aquell país adquirien notorietat les grans xifres de producció de vi. Coincidint amb les festes de la verema que cada anys es celebraven a Mendoza, en aquesta ocasió hi assistiren el president de la República, general Perón, la seva dona, ministres i autoritats; això era un recolzament que el general Perón donava a la rica província de Mendoza i a l’industria vitivinícola.
L’il·lustre fill de Valls, senyor Francisco Roca Sans, introductor del cultiu de la vinya a l’Argentina, havia renunciat a la carrera eclesiàstica, que amb gran aprofitament seguia al Seminari de Tarragona, per anar-se’n a Amèrica. A la república del Plata es va dedicar plenament a l’estudi de l’agricultura, on adquirí notable prestigi, a resultes d’això el Govern va confiar-li la direcció d’una Escola Agrícola.
L’any 1880 va tornar a Espanya, on es dedicar al periodisme; col·laborava en moltes publicacions de Barcelona. A Tarragona va fundar El Sufragi, diari que aconseguí molta popularitat per les seves campanyes acerbes i atrevides, cosa que li comportaren molts processos i persecucions.
Després, des de l’any 1885, va col·laborar assíduament a El Eco de Valls. El 1890 fou elegit regidor d’aquest Ajuntament. .
Poc més tard tornà, per segona vegada, a Argentina; fou ara quan va concebre el propòsit d’introduir a l’Argentina el cultiu de la vinya. A aquest efecte va llogar un vaixell de vela en el que hi va carregar, al port de Tarragona, els sarments (mallols) que havia adquirit en el camp de Tarragona. Poc abans de sortir el vaixell, els pagesos organitzaren una campanya hostil contra aquesta empresa, però el carregament sortí en direcció a Buenos Aires. El senyor Roca va embarcar en un vapor per arribar abans i esperar allí l’arribada del carregament.
A la capital argentina se li presentaren dificultats d’ordre legal per al desembarcament. Segurament que estarien relacionades amb la fil·loxera, que per aquella data havia destruït totes les vinyes de França i començava la seva invasió a Espanya.
El senyor Roca, davant el temor de perdre el carregament, el desembarcà, clandestinament, en una platja deserta. Van poder traslladar aquells sarments a la província de Mendoza; i així va acabar aquella odissea.
El cultiu de la vinya amb la indústria del vi van prosperar ràpidament.
El senyor Roca a finals del segle XIX va tornar a Espanya, però al cap de pocs anys va retornar de nou a Amèrica. A Buenos Aires hi va viure, percebent un sou com a professor jubilat, fins a la seva mort el 1914. Va tenir sempre el propòsit i l’esperança d’acabar els seus dies Valls.
Bibliografia:
CULTURA, 1.6.1947

Deixa un comentari

Required fields are marked *