Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

JOAN TOMÀS I SALVANY
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

JOAN TOMÀS I SALVANY 

(Valls, Alt Camp, 1839 — Madrid, 1911) fou un prestigiós escriptor i advocat vallenc.
Nasqué a Valls, el 1839, en el si d’una família modesta d’onze germans. Entre aquests destacà Josep Tomàs i Salvany (polític català, que participà activament en la revolució de 1868 i fou elegit diputat provincial per Barcelona), Diego Tomàs i Salvany (fabricant vallenc, membre de la junta directiva del Fomento de la Producción Española i Fomento de la Producción Nacional, entre altres entitats) i Fortunato Tomàs i Salvany (relacionat amb l’activitat industrial i vicepresident de la Secció d’Indústria de l’Ateneu Barcelonès).
Joan estudià a l’Institut de Segon Ensenyament de Barcelona i es graduà com advocat per La universitat de Barceloina. L’any 1874 s’establí a Madrid, on va mantenir amistat amb literats i artistes de prestigi de la seva època. Col·laborà en diverses publicacions, com Hojas Selectas, on publicà poesia (Via Crucis, 1908). Col·laborà també en La Renaixença, publicant entre febrer i març de 1881 la sèrie “Catalunya a Madrid”, signant indistintament amb el seu nom i amb el pseudònim “Constant”.
Es dedicà, indistintament, a la poesia lírica, al teatre, a la novel·la i a la crítica literària. També escriví poesia en català, alguna de la qual ha restat inèdita. Fou amic d’Àngel Guimerà, amb qui intercanvià diversa correspondència, i traduí al castellà la seva obra Cleopatra i diversos poemes. Publicà llibres de poesies, Emociones, 1889; Mis querellas, 1871; De tarde en tarde, 1891, col·lecció de contes editada a Valls (1881), «Poesías» (1876); novel·les, Concepción, 1882; Un drama al vapor, 1888) i també alguns drames teatrals, «Armas, letras y faldas», comèdia estrenada al Romea, de Barcelona (1872); a més de l’obra España a fines del siglo XIX, dues edicions (1891). Algunes d’aquestes composicions foren traduïdes a l’alemany i al portuguès. «Un buen partido» (1890); «Colón», poema del qual se’n feren tres edicions (1892).
El 1867 fundà a Barcelona el diari El Tío Camueso i col·laborà amb El Imparcial, La Correspondència de España, La Revista Contemporánea, La Ilustración Española y Americana i La Renaixença. Utilitzà el pseudònim de «Colibrí» en algunes de les seves publicacions. Al Certamen Literari de Tarragona de l’any 1879, organitzat a la memòria de Cervantes, va obtenir un dels principals premis, i el 1884 va participar en un certamen literari celebrat a la ciutat de Reus, obtenint un premi per la seva composició poètica Antònia. Una de tantes, recollida al seu llibre de poesies Emociones.
Entre els diversos càrrecs que va exercir destaquen el de tresorer de l’Obra Pia de los Santos Lugares, el d’interventor de la de Santiago i Montserrat, a la ciutat de Roma i el de president honorari del “Círculo Musical Bohemio”.
Cal esmentar que la majoria d’aquestes publicacions foren editades a Madrid, on residí durant molts anys.

Deixa un comentari

Required fields are marked *