Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

JOSEP CASTELLET I SAMPSÓ
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

JOSEP CASTELLET I SAMPSÓ 

Neix a Valls l’any 1837. Advocat, per la facultat de Dret a Barcelona, on hi residí bona part de la seva vida i, sempre, molt vinculat al seu Valls natal; finalitzà els seus estudis a la Universitat de Barcelona amb el Premi Extraordinari en la llicenciatura de Dret Civil i Canònic; forma part del quadre de professors del “Colegio Politécnico” el curs 1867-68, com a professor de “Retorica, poética y ejercicios de Latin” i de “Geografia e Historia”; Es designat com a Jutge de Pau suplent al districte de Sant Pere, l’any 1871. Al 1874 ja consta com a Catedràtic Auxiliar de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona; al 1874 mor el seu germà Joan, molt vinculat a l’Audiència de Barcelona. Des del 1878 al 1886 pot dir-se que tota la política local vallenca s’havia bellugat empesa pel seu impuls. Més tard es traslladà a Barcelona, on va obrir despatx d’advocat
Fou una persona que tingué una remarcable predilecció per les qüestions intel·lectuals i artístiques, encara que fou la política l’activitat que el va atreure amb més empenta; fou diputat a les Corts Espanyoles durant la restauració borbònica.
Havia estat amic de Joan Prim i Prats i membre del Partit Constitucional, amb el qual fou diputat provincial pel districte de Martorell el 1877-1878 i 1878-1882, i diputat a les Corts Espanyoles per Valls a les eleccions generals espanyoles de 1879 i 1881. Després fou membre del Partit Liberal Fusionista i governador civil d’Oviedo el 1882. L’any 1879 el seu germà Ramon tanca la industria tèxtil familiar.
Fou fundador i primer president del Banc de Valls. El Banc de Valls es constituí el 23 de novembre de 1881 en un acte celebrat a l’Ajuntament de la capital de l’Alt Camp, presidit per l’alcalde. El promotor de la iniciativa fou Josep Castellet i Sampsó. Al voltant seu es reuniren una cinquantena de persones: propietaris, industrials, membres de professions liberals, ben representatives del que era la societat benestant i emprenedora de Valls. D’acord amb els estatuts, el Consell d’Administració o Junta de Govern (1881) estava format per quinze membres.
El 10 de gener de 1882 es constitueix “Sociedad Anonima de Tranvias y Ferrocarriles Económicos”, de la qual en serà Vocal; amb el temps les activitats relacionades amb aquest sector tindran molta incidència en la seva vida professional, i en la personal ja que serà parella de la filla d’en Soujol. Es va casar amb la senyora Maria Soujol i Pheland i varen tenir un filla, Maria Gloria Castellet Soujol, nascuda a Barcelona el dia 13 d’agost de 1899. Al morí Josep Castellet, la vídua es traslladà a Paris, on es va casar amb el senyor P. José Monés, vivint amb la seva filla que, segons es diu en el “Boletín de la Villa de Madrid, 6 d’agost de 1913”, estava domiciliada a París i figurava com a soltera. En aquesta data va sol·licitar al jutjat de Primera instancia de la Latina de Madrid, procedissin a canviar-li el cognom de Castellet pel de Monés. Així, des d’aquesta data s’anomenaria Gloria Monés.
Gràcies a la seva Intervenció a Madrid, la Vila de Valls recuperà el títol de ciutat, precisament el dia 30 de gener de 1883 en inaugurar-se el ferrocarril a Valls. En aquest afer I en la construcció de les carreteres que uneixen Valls i el llavors Pla de Cabra, per l’una banda, i Alcover, per l’altra, Castellet hi aportà tot el seu entusiasme.
L’any 1881 fou president del Jurat dels Jocs Florals de la Candela. Gràcies a la influencia de Castellet, Puigjaner pogué publicar la seva «Historia de Valls» que ell prologà. Morí a Barcelona l’any 1908.
Bibliografia:
Jordi (Pere Altés) CULTURA. 1.7.1975 pag.16
Boletín de la Villa de Madrid, 6 d’agost de 1913

Deixa un comentari

Required fields are marked *