Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

L’ORIGEN  DEL  FIRAGOST
Cròniques de la ciutat pel record

L’ORIGEN DEL FIRAGOST 

A les darreries de 1951 preocupava molt lo poc que avançava el desenvolupament del comerç de la ciutat. Des de l’ajuntament feia messos que s’esbrinaven possibles solucions com a reclam pels nostres comerços. Per fomentar l’activitat comercial i projectar-la a l’exterior, s’havia creat el “Fomento de Iniciativas y Turismo”, amb l’objectiu d’organitzar accions que favoregin la vinguda de foresters a Valls, que compressin en els nostres comerços i que es donessin a conèixer a l’exterior els nostres productes i activitats.
El resultat fou la promoció dels mercats dels dimecres i dissabtes i, sobretot, els mercats extraordinaris, recentment creats, de bestiar al passeig de Caputxins els primers dimecres de cada mes. Un mercat-concurs extraordinari de bestiar que es celebrava el primer dimecres de juny de 1950, amb un contingut d’actes d’esbarjo relacionats amb el tema del mercat, com era un concurs d’equitació, una exhibició del Carrusel de la Guardia Urbana Montada de Barcelona, etc.
Vist l’èxit d’aquest mercat es va pensar en crear-ne un altra dedicat als fruits del camp. Els membres del Foment d’Iniciatives Josep Rull, Alfons Galimany, Eugeni Cirac, Josep Capellades, entre altres, visitaren destacades persones del mon agrícola de pobles de la Lleida, Barcelona i Tarragona; de tots reberen el suport i la confirmació de que participarien en aquest mercat si s’arribés a fer. La dada de la celebració seria sempre el primer dimecres del mes d’agost.
El dimecres dia 1 d’agost de 1951 s’inaugurà el “I Concurso Regional de Frutos del Campo y Flores”, amb assistència de les autoritats provincials. L’exposició es situà a la plaça del Blat i al carrer de La Cort, mentre que a la plaça del Quarter si va instal·lar l’exposició de maquinaria agrícola. Hi participaren molts concursants, amb selectes i variats fruits que ocupaven tot el carrer de La Cort i la plaça del Blat. Vingueren vuit mil forasters. Al ser primer de mes també es celebrava el mercat del bestiar.
Com a complement, a la tarda es lliuraren els premis en el camp d’esports del Vilar. Acte seguit un concurs d’agilitat i velocitat en recollir la major quantitat d’avellanes en 15 minuts, i el més ràpid en guarnir i enganxar una cavalleria al carro i carregar-hi 30 saques de garrofes. Conclòs el concurs es celebrà una audició i ballada de sardanes.
Entrats els anys seixanta, l’any 1965. L’ajuntament sol·licità el reconeixement “d’interès turístic”; se li suggerí donar-li un nom més adient a una fira; se li donà el nom de “Firagost”. La darrera setmana del mes de juny de 1966, va arribar a l’alcaldia la notícia segons la qual el Ministeri d’Informació i Turisme, ministre Fraga Iribarne, decidiren declarar Festa d’Interès Turístic a “Firagost”.
Coincidint amb l’arribada de l’ajuntament democràtic, durant uns anys es va suspendre la celebració del “Firagost”. Després d’uns anys es reprengué aquesta activitat en cada primer dimecres del mes d’agost, amb no tanta fruita però amb pernils i exhibició de castells en la cloenda.

Deixa un comentari

Required fields are marked *