Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris
Fem memòria

Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris 

Avui la Iglesia Catòlica celebra el “Dimecres de cendra”, inici de la Quaresma. La celebració d’avui supera i s’escapa al fet de que siguis creient o no, ateu, o no tinguis cap creença. “Recorda, home, que ets pols, i que a la pols tornaràs”. Lo que avui et recorden es que passaran uns dies, o uns anys, pocs o molts, i no seràs res més que pols o cendra, i en passaran uns pocs més i ningú es recordarà de tu, sobre tot si has marxat amb les mans buides, ple d’egoisme, si has depreciat a qui et necessitava, amb individualisme i ambició, utilitzant tots els medis, lícits o no, per arribar al més lluny i assolint més poder i fortuna, trepitjant a qui calgui.
Es bo que una vegada a l’any ens recordin que no som res, d’on venim i on anirem a parar, més aviat que tard. Ets pols i seràs pols. Seria bo que ho recordés Putin i demés governants/tes que mal ens administren; o els funcionaris/ies que estan darrera un finestreta; o els presidents de Bancs i tots els que pengen darrera seu; o tots els bons catòlics autoconvençuts de la seva bondat i misericòrdia; o a tots nosaltres……. que també ens seria bo recordar-ho.
I ens ho recorda Shakespeare. Es convenient, de quan en quan, llegir i reflexionar l’escena del cementiri, amb el diàleg entre Hamlet i els dos enterramorts; té un contingut per rellegir-lo i reflexionar. Quan Hamlet agafa una calavera de dintre la fossa i l’enterramorts el trastorna dient-li que és la de Yorick, les reflexions que ens transmet tenen uns inquietants missatges. ¿Com es possible que Yorick, el bufó de la Cort de Dinamarca que tots volien pels seus subtils acudits, aquell personatge que omplia de rialles l’entorn de la seva taula i l’asseia sobre els seus genolls, era ara una calavera, putrefacta, abandonada al sot, plena de fang, on està cavant l’enterrador? ¿Alexandre el Magne, amb tot el poder i potestat que va assolir, també es troba ara en semblants condicions? Exactament iguals o pitjors. ¿Què som després de la mort? Només pols i fang. I per això tantes colzades i trepitjades!. Totes les grans fortunes i potestats no poden garantir cap possessió en la fossa més que un petit espai sota terra, sortosament com a tothom. Yorick és un personatge de la tragèdia que no el representa cap actor, però la seva referència és el punt d’inflexió entre l’abans i el després de la mort, en un mon que es mou entre tantes misèries humanes i tantes injustificacions.
Intencionadament o no, Shakespeare, a través de la seva obra, va exposar la realitat de la ment humana, la vertadera bogeria i el perquè de les diferències entre les escales de valors de les persones; això fa que uns siguin més propers a la llum i altres a les tenebres. Cadascú ha de ser conscient del personatge que ha vingut a interpretar en el teatre de la vida i de la qualitat de la seva interpretació, òbviament sense deixar que la nostra pròpia ment ens enganyi.

Deixa un comentari

Required fields are marked *