Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

TRES CANÇONS RUSSES.   SERGUEI RAJMÁNINOV.
Entusiasme per la música

TRES CANÇONS RUSSES. SERGUEI RAJMÁNINOV. 

L’any 1926, quan Leopold Stokowski li demanà música nova per un monogràfic amb l’Orquestra de Filadèlfia, Serguei Rajmáninov portava ja anys com a concertista de piano pels Estats Units. La revolució russa l’havia obligat a sortir de Rússia precipitadament, arribant l’any 1918 a New York sense res, obligat a reconstruir un patrimoni per la familia, fen valer el seu prestigi com a pianista. No va fer cap composició valuosa fins a la cita de Filadèlfia. El programa del 18 de març de 1927 presentava dos noves obres: el quart concert per piano i orquestra, que no agradà ni al públic ni a la crítica, i les Tres cançons russes per cor i orquestra op. 41, que sí. Amb la impossibilitat de retornar a la seva estimada Rússia, era incapaç de sentir-se integrat en el seu nou país, sempre es considerà un emigrant. Es tancà a casa on parlaria i viuria a la manera russa i, de la seva música feu un univers propi, on la creativitat i la nostàlgia convivien eficaçment. En el programa de Filadèlfia podríem dir que les Tres cançons miraven al passat i a Rússia, mentre que el concert mirava al futur i a occident.
Les tres melodies de les cançons russes les havia sentit cantar a USA a amics russos seus. Va transcriure la partitura amb tota la seva senzillesa popular, sempre a les veus greus del cor, masculines o femenines, i quasi sempre en una sola tonalitat. Tot el seu treball creatiu està en l’orquestra, lo que li don una categoria entre el cicle de cançons i l’obra simfònica.
En la primera cançó, cantada només pels baixos, un ànec veu com la parella es sobresalt i marxa volant. En la segona cançó (Oh, Vanka), escoltem en les veus de les contralts una pregunta angoixant: per què te’n vas, amor? En la tercera (pàl·lids pòmuls), contralts i baixos evocant les corredisses d’un marit gelós. El dia de l’estrena actuaren amb Stokowski i l’orquestra el Cor Mendelssohn de Toronto.
S.Rachmaninoff: Tres Cançons Russes per Cor i Orquestre.
Tatarstan National Symphony Orchestra. (14.17 min)
Director: Alexander Sladkovsky

Deixa un comentari

Required fields are marked *