Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

JOSEP RODÓN I SERRAHÌMA
Uncategorized

JOSEP RODÓN I SERRAHÌMA 

Va néixer a Valls el 27 de setembre de 1768. A l’edat de dos anys anar a viure a Madrid amb els seus pares. Un cop acabats els estudis d’Humanitats i Filosofia, i de Matemàtiques i Física Experimental, assistí durant dos cursos a la Universitat d’Alcalà d’Henares, on estudià Dret Civil. Després es traslladà a Madrid, on estudià Dret Natural i Disciplina Eclesiàstica.

Aquests anys coincidí amb el regnat de Carles III que fundà el Reial Observatori de Madrid (ROM) a suggeriment de Jorge Juan, si bé el seu decret de constitució data de 1790, regnant ja Carles IV. La preocupació de Carles III  per la pedagogia, la indústria, la ciència i les arts, es reflecteix al programa il·lustrat que va dur a terme al palau i jardins del Bon Retiro i els límits d’aquest. L’edifici principal va ser dissenyat per Juan de Villanueva. Des dels seus començaments, les activitats desenvolupades al Reial Observatori de Madrid incloïen els camps de l’astronomia i de les ciències de la terra: física solar i estel·lar, mecànica celeste, desenvolupament d’instrumentació, conservació oficial de l’hora, aplicacions en geodèsia i cartografia, geomagnetisme, sismologia i meteorologia.

En iniciar-se la construcció de l’Observatori Astronomia de Madrid, Josep Rodón i Serrahìma  pogué assistir a les classes d’ensenyament astronòmic L’interès per aquesta matèria li feu abandonar la carrera de Jurisprudència que s’havia proposat d’estudiar. Mes endavant, el director de l’Observatori, li encarregà organitzar un curs de matemàtiques a base de tractats que poguessin il·lustrar eficaçment els artífexs que es dedicaven a la construcció d’aparells i instruments de física, òptica i astronomia, cosa que ho facilitava el mateix Observatori al construir un taller-escola. Abans de complir els vint-i-cinc anys fou nomenat professor de matemàtiques de la referida escola, per a la qual va publicar tres volums de text. Després de nou anys de treball, fou comissionat per anar a París a perfeccionar els seus coneixements de química. A París  s’hi trobà en plena Guerra de la Independència, on de sobte es trobà sense mitjans de vida.

Deu anys després, retornà a Espanya, on va exercir novament de professor. El seu caràcter modest, i el poc interès en destacar, li proporcionar un caràcter poc preponderant a la seva vida, lo que hauria d’haver estat tot lo contrari per la seva intel·ligència.

Al restablir-se el sistema constitucional fou nomenat membre de la Diputació de Madrid, la qual, gràcies al bon concepte que es guanyà, li feu diversos encàrrecs, entre els quals hi ha diversos informes d’importància cabdal. Autor de nombroses obres escrites, majoritàriament llibres o tractats de matemàtiques, entre els quals figura «Apuntes para un proyecto de arreglo de pesos, medidas y monedas», editat l’any 1835. Se’l pot considerar com un peoner de l’Astronomia a Espanya. Morí a Madrid.

 

Bibliografia:

https://bibliotecas.madrid.es/portales/bibliotecas/es/Te-recomendamos/Las-recomendaciones-mejor-valoradas/El-observatorio-astronomico/?vgnextfmt=default&vgnextoid=c23efbe6819f4710VgnVCM1000001d4a900aRCRD&vgnextchannel=b16433527ac44510VgnVCM1000008a4a900aRCRD

Jordi (Pere Altés Serra) Galeria Vallenca. CULTURA, 1,2,1977. Pag. 22.

Deixa un comentari

Required fields are marked *