Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

SETEMBRE 1957: GRIP ASIÀTICA.
Fem memòria

SETEMBRE 1957: GRIP ASIÀTICA. 

Durant unes setmanes els vallencs estiguérem trasbalsats degut a l’epidèmia de la que s’anomenà “Grip asiàtica”. Tot plegat provocà un bon enrenou. No fou molt greu, però va ser una epidèmia important que requeria molta atenció i molta cura. Afectà, com es habitual en les epidèmies, a les persones que tenien una malaltia important de base; afeccions pulmonars, cardíaques, renals, que es complicaren, provocant la mort en els que no ho pogueren superar. Una part important de la població es va veure afectada per la epidèmia. En totes les activitats, tant industrials com de serveis s’hi notava la manca de personal per aquesta causa. Alguns establiments comercials tancaren per estar afectats tota la familia
Les previsions anunciaven la seva arribada pel mes d’octubre, però la tinguérem aquí a la segona quinzena del mes de setembre. S’anomenava “grip asiàtica”, tot i que era bastant benigna no deixava de ser una epidèmia, provocant un increment de les defuncions. Febre aixecada, problemes respiratoris, mal de cap, i una setmana al llit. Si no es curava bé, derivava en greus conseqüències.
Socialment, lo pitjor de l’epidèmia fou el trastorn que ocasionà a fabriques i tallers, amb problemes per atendre a famílies, inclòs, pel desbordament dels serveis mèdics.
Es seguia la següent teràpia: Cafiaspirina, o Piramidon; si eren nens Anafebrina o Aspinfantil. Per la tos es recomanava Lasa amb Codeïna o be Lasa infantil, si es tractava d’infants.
Els metges utilitzaven els mitjans que tenien al seu abast per fer recomanacions. En el setmanari local, un metge vallenc recomanava a la gent gran que es prengui un ponche a ultima hora de la nit molt fàcil de preparar: Una tassa de conyac, tres tasses d’aigua, una cullereta de sucre i una mica de pell de llimona. Es bull tot junt, durant cinc minuts i es beu tot molt calent. Un tractament aplicable als refredats i grips actuals, sense contraindicacions, i molt més natural que el farciment actual de medicaments carregats de química.
Com a prevenció pels que no estaven afectats per la epidèmia i evitar-la, calia injectar-se una dosis de un centímetre cúbic de Virus-Vacuna Antigripal Ibys amb la cep de Singapur, i mig centímetre cúbic pels infants.
Durant una setmana es suspengueren les classes en els centres d’ensenyament ja que eren moltes les famílies afectades, inclòs els infants.
El dia 8 d’octubre, en plena epidèmia, el grup escènic de la Congregació Mariana presentava al Teatre Apolo la tragèdia grega, ÈDIPO, de Sòfocles, en versió castellana de José Mª Pemán. A les deu i mitja de la nit, el públic vallenc va poder gaudir d’una gran vetllada de bon teatre, servida amb la dignitat i el decòrum característics del grup de teatre. Es registrà un ple històric, amb entrades esgotades, tot i estar en plena epidèmia de la grip asiàtica.
Alguns dels intèrprets estaven afectats pel grip, amb febre i sota la corresponent teràpia. Els anaren a buscar en cotxe i taxis a casa seva i directes a l’escenari per poder fer la representació. Era una obra que requeria una massa de gent important, que formaven el cor, anomenat poble, present en l’escenari durant tota la representació. Al mancar-ne uns quants recorregueren a voluntaris d’altres representacions del grup que es vestiren de grecs i, entre el poble, incrementaren la massa dels participants.

Deixa un comentari

Required fields are marked *