Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

EL CINE NOU DE VALLS
http://www.elpunt.cat
Fem memòria

EL CINE NOU DE VALLS 

Per les festes de Nadal de l’any 1957, concretament el dia 28 de desembre, s’inaugurava una nova sala de cinema a la ciutat, el Palacio del Cinema, conegut popularment com el Cinema Nou, situat al carrer d’en Bosch. Es projectà el film “Las Diabólicas”, de Henry C. Clouzot, interpretada per Simone Signoret, Vera Clouzot i Paul Meurisse. Una molt bona pel·lícula francesa, molt interesant i de suspens. No recordo si era apta o no, crec que no, però els meus pares m’hi varen portar en una sessió de nit en un d’aquests dies de festa. La pel·lícula ho valia; realment una gran obra dintre de l’art del cinema.

En sessions següents si projectaren  pel·lícules de gran qualitat d’aquella temporada, com “Picnic”, dirigida per Logan interpretada per William Holden, Kim Novak i altres actors,  “El ferroviario” de Pietro Germi, “La herida luminosa” el drama de Sagarra. El dia 8 de febrer va donar el gran cop comercial amb una pel·lícula molt mediocre però també super comercial, “El último cuplé”, amb Sara Montiel i dirigida per Orduña; era una pel·lícula mediocre i comercial que va sorprendre als productors que no esperaven tanta acceptació i bona resposta del públic.

Un encert comercial de l’empresa del Cinema Nou; durant més d’una setmana, fins el diumenge 16, es projectà en dos sessions diàries, des de les set de la tarda. Arribaven autocars procedents dels pobles de la comarca, plens de gent il·lusionats per gaudir de la pel·lícula, sobre tot gent d’edat.

El Cine Valls estava tancat, però quan acabessin les reformes que s’hi feien, a Valls i haurien tres cinemes estables i un a temporada, en una ciutat que no arribava als 12.000 habitants, i amb les sales sempre plenes. Eren altres temps en un altra entorn.

Actualment, quan passem pel carrer d’en Bosc, recordem l’esplendor d’aquella sala, abarrotada de públic, que va viure grans vetllades de bon cinema. Ara és un espai abandonat, un solar malmès on s’hi han assignat tants projectes que anuncien polítics i que no s’arriben ni a començar.

Una de les propostes per utilitzar aquest espai la va presentar el Consell d’Administració del Pius Hospital l’any 2010. Feia poc temps (desembre 2009), la Consellera Marina Geli, en un acte commemoratiu del primer hospital a la nostra ciutat, va anunciar la concessió d’una subvenció de deu milions d’euros per executar el projecte d’ampliació de l’hospital que s’havia presentat, pocs moments abans, en aquest mateix acte al Teatre Principal. Per iniciar les obres calia un espai on ubicar les consultes externes, ja que era per on s’iniciava el projecte. Després de dos propostes per ubicar-les provisionalment,  fetes pel Consell d’Administració del Pius, rebutjades pel Servei d’Urbanisme de l’Ajuntament, havent transcorregut uns quants messos d’iniciada la gestió amb aquest  Servei cercant un espai, es presentà una tercera proposta, més allunyada del Pius que les anteriors: el solar on hi havia antigament el Cine Nou. Un espai derruït, com segueix actualment, suficientment gran per poder fer operatives les consultes externes. Unes setmanes més perquè l’Ajuntament ho estudiés i una nova negativa. S’adduïa que en aquell espai, que connecta amb una àrea que arriba fins a la muralla del Castell, estava previst fer-hi una “actuació” amb construccions i espais verds, etc.  Han passat 13 anys i l’espai segueix abandonat i derruït. Amb totes les negatives i demores a les tres propostes presentades, va passar el llarg temps, suficient per que es celebressin eleccions al Parlament, entrés el govern del senyor Mas, la Consellera Geli deixés  el càrrec a favor del inefable i mal recordat senyor Boj, que no sols va retirar els deu milions concedits per la consellera, sinó que va retallar considerablement l’assignació del Servi Català de la Salut al Pius, sense que ningú dels que podien i devien, li discutissin una decisió tant arbitraria en perjudici de l’hospital.

El solar del Cinema Nou segueix igual, abandonat i amb unes qualitats d’higiene molt millorables.

 

Deixa un comentari

Required fields are marked *