Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

LA COLLA VELLA A LA EXPO DE BRUSSEL.LES. 1958
Fem memòria

LA COLLA VELLA A LA EXPO DE BRUSSEL.LES. 1958 

la Colla Vella dels nostres braus Xiquets de Valls, del 25 al 30 de juliol de 1958 actuà a Brussel·les, en l’Exposició Internacional, amb motiu de la Setmana d’Espanya. Ara es compleixen 65 anys.

Això fou possible gràcies a l’interès de la Direcció General de Turisme, de manera particular a la eficaç intervenció i col·laboració del senyor governador civil, José Gonzalez Sama i de la Diputació Provincial.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, foren invitats a Brussel·les, amb motiu de l’exposició universal, per actuar al pavelló espanyol el dia d’Espanya. Viatjaren en tren fins a París i continuaren fins a Brussel·les, on van romandre els dies 24, 25 i 26 de Juliol. El dia 28 retornaren a Barcelona. Els acompanyaven en tot el viatge l’Alcalde Fàbregas, el senyor Coll, el senyor Guinovart, mossèn Tomás i el secretari de la Colla, senyor Viñas.

Sortiren de Valls el dimecres dia 23 de juliol; el grup el formaven 60 castellers més acompanyants. El desplaçament el feren en tren. Sortiren de Barcelona el dia 23 a les 13.45 hores en direcció a Cerber, aquí canviaren de tren i es desplaçaren fins a París, on arribaren a l’estació d’Austerlitz a les 8.30 hores del matí següent. Després de passar unes hores i dinar a la capital francesa, reprengueren el viatge cap a Brussel·les on arribaren el vespra. El viatge de retorn fou a la inversa, sortint el dia 27 en direcció a París i posteriorment a Port Bou, arribant a Barcelona a les 14.00 hores del dia 28. Organitzaren un viatge obert per acompanyants que s’hi podien inscriure.

Actuaren en el pavelló d’Espanya, el dia 25, festivitat de Sant Jaume, que era el dia principal dels festivals que preparava la Direcció General de Turisme i el Comissariat espanyol en l’exposició.  El dijous al vespra, només arribats a la capital belga, feren una exhibició a la Grand Place, en front del Palau Municipal, davant els Ministres Solís, Carrero Blanco i Rubio; Ambaixador d’Espanya i personalitats espanyoles i belgues. Al entrar a la plaça foren rebuts amb forts aplaudiments que no pararen durant tota l’exhibició. Molt públic, que aquests dies visitava Brussel·les amb motiu de la Expo, foren espectadors d’aquesta primera actuació sorpresos per l’espectacle que oferia la Colla Vella. L’expectació fou molt gran, com ho mostra la quantitat de peticions que tingueren per actuar. Després d’aquesta primera actuació, l’alcalde Fàbregas, el delegat Coll el secretari de la colla Viñas amb dos enxanetes, foren convidats a una recepció a l’ajuntament de Brussel·les.

Actuaren davant el Rei Balduino de Bèlgica, el ministre d’educació senyor Rubio, i l’ambaixador espanyol, senyor Casa Miranda, autoritats belgues i espanyoles; al final de l’acte, el Rei va saludar a les enxanetes que els hi va presentar l’alcalde Fàbregas, amb els que va tenir una simpàtica conversa. El dia 25, actuaren en el pavelló “Civitas Dei”, en presencia del Cardenal Primat Dr. Pla y Daniel, i altres autoritats eclesiàstiques, i dels ministres Carrero Blanco, Solís i Rubio, ambaixador i comissari de l’exposició, junt a altres autoritats.

El dilluns arribaren a Valls on l’esperava molts vallencs a la plaça del Blat, als balcons i també pel carrer de la Cort, per on feren l’entrada vestits de castellers, precedits pels grallers i el banderí de la Colla, entre els aplaudiments dels vallencs que els esperaven, des de l’estació a la plaça del Blat. Tot i el cansament del llarg viatge feren una breu exhibició: “tres de set”, “dos de sis” i el pilar, que l’aixecaren per sota i el van fer girar. Presenciaren l’acte des del balcó de l’ajuntament, l’alcalde Josep Mª Fàbregas, el delegat de sindicats, senyor Coll, i el tinent alcalde senyor Guinovart, juntament amb autoritats locals.

La Colla va plantar a Brussel·les 50 castells, distribuïts pel circuit de la Expo, els pavellons i els carrers de la capital. Satisfacció per la disciplina i l’entusiasme que en tot moment mostraren tots els membres i simpatitzants de la colla. Un gran moment per la Colla, pels Xiquets i per Valls, quan a l’any 1958 no era conegut el fet casteller a Europa, hi plantaren una pica, no a Flandes, sinó a Brussel·les amb el nom de Valls.

Membres Colla Vella a París

Deixa un comentari

Required fields are marked *