Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

JAUME BALCELLS I GRAU
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

JAUME BALCELLS I GRAU 

JAUME BALCELLS I GRAU. (Valls, 1 octubre 1908 – Tiana, 25 juliol 1936)

Neix a Valls, el 12 d’octubre de 1908, en unes circumstàncies familiars atzaroses; fill de Josep Balcells Soberano i Mercè Grau i Rovira, una família pagesa procedent del Pla. Justament dos anys després del seu naixement es quedà orfe: els pares van morir amb nou mesos de diferència. Els seus oncles, Antoni Grau i Maria Rosell, acolliren a tots els germans i s’erigiren com a pares. Eren sis germans: en Jaume, en Josep, en Francesc i les noies Magina, Mercè i Josefina. Anava a l’escola del poble, i a la catequesi parroquial.

El seu germà gran, Josep, entrà al Seminari de Tarragona, i uns anys després es traslladà al Seminari Menor dels Carmelites Descalços de Palafrugell (Baix Empordà). Ell serà qui orienti en Jaume a la vida religiosa en el Carmel.

En Jaume, li atrau la vida cultural i religiosa del seminari. Durant les vacances mantenia el contacte amb la llarga família i amb les activitats del Pla de Santa Maria.

En la festa de professió com a carmelità del seu germà Josep, el 15 de juny de 1919 a Tarragona, en Jaume referma més la seva vocació religiosa. L’any 1923, el 24 de novembre, després d’un any de noviciat, professà a Tarragona amb el nom de Gabriel de l’Anunciació.

Durant quatre anys, 1924-1928, estudià Filosofia i Lletres en el col·legi superior que l’Orde del Carme tenia a Badalona, on vivia en una comunitat religiosa i acadèmica. Mantenia una relació amb un grup de joves i també participa en el servei social, ja que Badalona era un ciutat obrera i oberta a la cultura popular catalana. A Badalona va estudiar grec i hebreu; més endavant l’enviaren al Col·legi internacional que tenia l’ordre a Roma, on cursarà els estudis eclesiàstics de Teologia (1929-1933).

Fou ordenat prevere el 10 de juliol de 1932. Es va llicenciar en Història eclesiàstica, amb especialització en història de l’Orde del Carme. Va publicar diverses monografies sobre “La Immaculada Concepció” (1930), “Santa Anna” (1932), “La Salve Regina” (1935), i va deixar inacabada “Les bibliografies carmelitanes” que, traduïdes del català al llatí, foren publicades a Roma el 1939.

També va realitzar estudis de composició musical i va compondre música religiosa clàssica i popular, motets, una missa a tres veus i sardanes (una d’elles “Flaires planencs”).

Fou nomenat professor de Patrologia (escrits dels Pares de l’Església) en el Col·legi Internacional de Roma. Durant els anys 1932-1934 fou nomenat professor de Filosofia al col·legi que l’Orde regentava en el Mont Carmel, a Israel. Quan tornà a Roma, obtingué el diploma de Biblioteconomia a l’Escola Apostòlica Vaticana.

Quan arribà de Roma, al voltant del 14 de juliol 1936, per passar uns dies amb els seus familiars a Catalunya, es trobà amb els fets de la persecució religiosa de 1936.

Amb motiu de les festes de la Mare de Déu del Carme i la celebració del Novenari, es trobava a Tiana, on es va haver de refugiar amb el P. Eduard a casa de la família Noguera, que els va acollir durant cinc dies. El dia 25 els van anar a buscar a la casa, i després d’identificar-se com a religiosos carmelites descalços, els van sotmetre a diversos interrogatoris. Al cap d’unes hores d’incertesa van ser martiritzats i morts entre Tiana i Badalona, i els seus cossos dipositats possiblement en una de les fosses de Montcada. Li faltaven pocs mesos per complir els 28 anys.

“Gabriel del Pla de Santa Maria”, va ser beatificat pel papa Benet XVI l’any 2007, en la causa dels màrtirs de la guerra civil espanyola.

La seva obra musical. El dia 8 d’octubre de 1920, a 2/4 de 8 del vespra, a l’Institut d’Estudis Vallencs, es presentava el CD enregistrat en motiu de la descoberta i recuperació de part de les seves composicions musicals.  Es tractava d’una recerca feta per Joan Màndoli, que compta amb un conjunt de peces que recullen, aproximadament, una hora i quart de música. A l’acte hi va haver la presència del pare provincial dels Carmelites de Catalunya i les Balears.

El dia 13 d’octubre de 2010, dintre del cicle Nits de clàssics, que organitza Amics de la Música, el cor d’homes Antistiana Màskili estrenà l’obra del compositor i monjo carmelità Jaume Balcells, El treball de recerca de les partitures el va realitzar Joan Màndoli Rovirosa, aleshores director de la coral Espinavessa de Valls.

 

Bibliografia:

https://nitsdeclassics.blogspot.com/2010/10/jaume-balcells-grau.html

El Vallenc. 9 de novembre de 2010

https://www.carmelcat.cat/nostragent/gabrielbalcells.html

 

 

 

Deixa un comentari

Required fields are marked *