Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

AMELIA BADIA I GASSOL, “L’HEROINA” DE VALLS.
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

AMELIA BADIA I GASSOL, “L’HEROINA” DE VALLS. 

Valls, 22 d’abril de 1826 – 28 d’abril 1898.

El proper mes d’abril es complirà  el 126é aniversari de la mort de la senyora  Amelia Badia Gassol, “l’heroïna” a la que el Notariat espanyol, i singularment el català, l’anomenaren així, i li degueren en aquells temps la més càlida gratitud. Era esposa del senyor  Josep Dasca i Folc, Notari a Valls durant els successos revolucionaris esdevinguts, a la nostra ciutat, els primers dies del mes d’octubre de 1869 (*). La teia incendiària eren causa de destrucció dels protocols i arxius notarials  i amenaça constant de les vides dels fedataris. Bategant tan atzarosos perills, arribà el dia 3 del mes i any citats i, amb ell, la invasió del despatx i domicili del senyor Dasca, aleshores absent, per part dels amotinats. Intentaven apoderar-se de l’arxiu notarial que aquell custodiava, per incendiar-lo i apoderar-se dels interessos metàl·lics que el senyor Dasca custodiava, en qui tenien depositada la confiança omnímoda els seus clients.

És llavors quan la senyora Badía, emergint tot el seu valor personal, tota la seva enteresa, amb serenitat d’ànim, s’oposà obertament a l’atemptat, consentint perdre tot el seu aixovar domèstic, amb les sumes en diners de la pròpia pertinença del matrimoni, lliurant-ho a la feresa de la revolució per tal que quedin estalvis els interessos particulars dels clients i l’arxiu de protocols que el seu marit custodiava.

És incalculable el benefici que va reportar a la societat aquella dona, arrabassant o privant de les flames documents nombrosíssims que constituïen sagrats interessos de tota una comarca. Sabia i coneixia la senyora Amelia Badia la suma important que tancava el protocol notarial; va pressentir amenaçat de destrucció lo que custodiava el seu marit i, absent aquest, va jutjar que el seu deure era impedir-ho tant sí com no; i sobreposant-se a les seves escasses possibilitats, considerant el que representava la pèrdua d’aquell arxiu, contempla amb serenitat i calma com moren tots els seus béns, mobles, joies, vestits i fins i tot els seus propis diners, mentre en el més íntim del cor sent el consol d’haver alliberat de l’incendi i del saqueig els testaments tancats i els documents aliens existents al despatx del seu marit, el senyor Dasca.

Només en un moment va sentir decaure el seu esperit esforçat, i afeblir el seu intrèpid valor. Assedegats de sang, la multitud que envaïa aquella casa, exigia la vida del fill a canvi de la del pare que era absent. És llavors quan l’amor maternal, sublimant-se al cor d’Amelia, inspira en aquesta oferir a aquells encegats la pròpia existència a bescanvi de la del fill. La qual cosa amb la seva abnegada decisió de lliurar-se en holocaust, amb el més pur amor maternal envers el seu fill, aconsegueix amb amor, desarmar l’homicida i infernal mà del grup revolucionari.

Evidentment, tal procedir de la senyora Amelia no havia de quedar sense recompensa, i així veiem com en ple Parlament davant la representació del país és, amb justícia, proclamada la senyora Badia <heroïna de Valls>, concedint-li després la Creu de 3ra. classe de l’Ordre Civil de Beneficència. Per la seva banda la Junta directiva d’aquest Col·legi en sessió de 2 de novembre de 1869 va acordar felicitar-la i alhora donar-li les gràcies per la seva heroica conducta; i en sessió, del dia 12 del mateix mes i any, igualment honrar de la manera més digna que li era dable, el valerós acte d’aquesta senyora, col·locant a aquest efecte el seu retrat al saló on aquella Junta del Col·legi s’hi reunia en sessió. Emplenats aquests acords, el Col·legi conserva amb orgull el record de l’heroïna de Valls amb el retrat abans al·ludit, que es pot veure en l’actual saló de Juntes de la Directiva, al peu del marc del qual es llegeix en brevíssima síntesi l’acord i la raó que ho motivà.

Dona tan valerosa, amb cor tan noble va desaparèixer del món dels vius aviat farà 128 anys. La seva mort va ser plorada amb amargor pels que la van conèixer. Una dona reconeguda a tot el país que enalteix la nostra ciutat.

(*) La Revolució de 1868 o La Gloriosa, també coneguda com La septembrina o la Revolució de Setembre, va ser un aixecament revolucionari espanyol que va tenir lloc el setembre de 1868 al Regne constitucional d’Espanya i va suposar el destronament de la reina Isabel II i l’inici del període denominat Sexenni Democràtic.

Bibliografia.

https://ca.unionpedia.org/Maria_Am%C3%A8lia_Badia_Gasol

https://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Am%C3%A8lia_Badia_Gasol

Joventut de l’Alt Camp, 13.5.72, pag. 1,2

Deixa un comentari

Required fields are marked *