Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

“Sant Blai gloriós, lleva’m la tos”
Fem memòria

“Sant Blai gloriós, lleva’m la tos” 

En aquest dia és costum la benedicció d’aliments (pans, pastissos, pomes, cristines, còcs i blaiets, etc.), destinats a curar persones i animals.

Com la Candelera, és una festivitat que s’utilitza per augurar el temps que farà la resta de l’hivern: “Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut”.

Cada 3 de febrer, el santoral té marcada la festivitat de Sant Blai, patró de les malalties de la gola, però en sabem el motiu?

Explica la tradició que Sant Blai va salvar un nen que s’havia ennuegat amb una espina de peix. D’aquí el costum de beneir les goles el dia de la festa, 3 de febrer. Això també li va valer per convertir-se en el patró dels otorinolaringòlegs i dels que pateixen alguna afecció de gola. En una altra ocasió, Sant Blai digué a un llop que deixés un porc al que estava atacant. El llop li va fer cas i l’amo del porc, en agraïment, va donar menjar a Sant Blai, que estava reclòs sense poder menjar. Altres històries refereixen el seu amor pels animals, a qui també guaria.

Sant Blai va ser un metge i bisbe de Sebaste, a l’actual Turquia, durant el segle III. colpejat amb un bastó, torturat amb instruments de cardar la plana i finalment decapitat.

A La Fatarella (Terra Alta) se celebra la primera setmana del mes de febrer. Acabada la Missa Major en honor del Sant els majorals subhasten la llenya a la Plaça. És tradició que per la tarda els Majorals i la resta del poble ballin la jota amb la coca.

Al poble de Bot (Terra Alta) se celebra el seu patronatge el dia 3 de febrer. És tradició donar pastures beneïdes, ja que tenen el miracle de guarir el mal de gola. Aquest dia s’hi fa una missa major i dels diners recollits es fa un donatiu a les monges del convent de Tortosa. És una festa molt arrelada en tots els botencs i botenques.

Deixa un comentari

Required fields are marked *