Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

JOAQUIM SOROLLA.   L’OBRA “TRISTE HERENCIA”
Actualitats Mèdiques, Tempus Fugit

JOAQUIM SOROLLA.   L’OBRA “TRISTE HERENCIA” 

Un estudi sobre una pintura de Sorolla, publicat recentment en la revista The New England Journal of Medicine, afirma que “el primer brot epidèmic sobre la poliomielitis a Espanya fou detectat a la localitat de Valls (Tarragona) l’any 1896”.

El Centre d’Art Amatller acull des del passat dimecres l’exposició “Sorolla, una nova dimensió”, un homenatge al pintor valencià Joaquim Sorolla, coincidint amb la commemoració del centenari de la seva mort.

Un dels rellevants segells de Sorolla és que fou un magnífic pintor de nens; els quadres on els més petits són els protagonistes –com Triste herencia!– motivaren els majors reconeixements a la seva personalitat artística. Però no fou fins el desembre de 2022, quan s’inaugurà l’exposició “L’edat feliç”, amb una aproximació sistemàtica a la representació del nen en la pintura del pintor valencià, on es dedicà especial atenció a aquest aspecte de la pintura de Sorolla.

Del grup d’obres dedicades als infants és trasbalsadora l’anomenada “Triste herència”. En ella, hi veiem uns nens, visiblement malalts, que banyen els cossos a l’aigua del Mediterrani. Sembla que eren els acollits a l’hospital de Sant Joan de Déu, el més trist rebuig de la societat: cecs, bojos, tolits i leprosos…Durant molts decennis, inquietant la sensibilitat dels curiosos, s’ha especulat molt sobre les malalties que afecten als petits. Sorolla creia que eren víctimes de la “sífilis congènita”, motivada quan la mare traspassa la infecció al nadó. D’aquí ve el títol de “Trista herència”. Alguns ja ho donaven per fet, acceptant la conjectura; altres dubtaven de la suposició. L’actual publicació d’un nou estudi científic tanca la polèmica.

Ho ha desentrellat un treball publicat a la revista The New England Journal of Medicine (*), del que també s’ha fet ressò Maria P. Bonmatí en el treball “Los niños de la ‘Triste herencia’ de Sorolla tenían polio y no sífilis: resuelto el enigma tras la obra“, publicat a “El Español” (8 de febrer 2024). NEJM explora les dues hipòtesis que s’han plantejat en el transcurs de la història sobre la malaltia d’aquests nens: poliomelitis o sífilis congènita. La conclusió és clara: Sorolla va pintar el quadre creient que era sífilis, però realment va dibuixar nens amb poliomelitis.

Sorolla va pintar “Triste herència” durant l’estiu de 1899 a la seua terra natal. Recollint el testimoni d’aquell primer diagnòstic, la revisió del NEJM afirma: “Sorolla, sense saber-ho, havia pintat nens amb paràlisi postpoli per primera vegada”.

Com diu l’estudi: “La poliomielitis és una malaltia altament infecciosa que generalment afecta nens menors de cinc anys. Es caracteritza per atacar el sistema nerviós, i entre les conseqüències hi ha l’atròfia muscular, la paràlisi i les malformacions. A Espanya, el primer brot epidèmic fou detectat a la localitat de Valls (Tarragona) l’any 1896, i es va poder disseminar per territoris propers, entre ells, el Valencià.”

(*) “The Saddest Waste” — Disability, Heredity, and the Artist’s Eye
Autor:Perri Klass, M.D.
Publicat el 3 de Febrer de 2024, al NEJM.org.

Deixa un comentari

Required fields are marked *