Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

MONUMENTS MEN
Fem memòria

MONUMENTS MEN 

MONUMENTS MEN, és una pel·lícula històrica nord-americana dramàtica i també en un entorns bèl·lic del final de la segona guerra mundial. Esta dirigida per George Clooney i escrita i produïda per Clooney i Grant Heslov. Protagonitzada per un repartiment coral format pel mateix Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville i Cate Blanchett.

L’objectiu de la pel·lícula està en fe palesa la defensa de la cultura i de l’obra cultural occidental, enfront dels despropòsits, primer robatoris i saquejos, després emmagatzemant en condicions deplorables, finalment crema i destrucció. En una paraula, vandalisme contra grans obres, de valor incalculable, testimonis de l’historia de l’art europeu a través dels segles.

Inspirada en el llibre “The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves i The Greatest Treasure Hunt in History”, de Robert M. Edsel, que narra la història del Programa de Monuments, Art i Arxius, on un grup de set personatges experts en obres d’art, directors de museu, conservadors, historiadors d’art i arquitectes, creat per Roosevelt dintre l’exercit americà, té com a objectiu localitzar i rescatar les obres d’art robades pels nazis durant la Segona Guerra Mundial, i tornar-les als propietaris legítims.

Ens relata una pàgina important de l’historia des de 1944 fins a la fi de la guerra, on descriu el treball, en la França ocupada, per supervisar el robatori de les obres d’art de la “Galerie nationale du Jeu de Paume”, i també de famílies jueues deportades a camps d’extermini, destinades al “Führermuseum” a la ciutat austríaca de Linz, i també repartides entre els governants nazis.

En tot el relat de l’historia es viuen moments molt dramàtics que, no sempre serien els realment viscuts, però si és cert que no es desvia massa del fet real. Com sempre passa, la voluntarietat dels experts en art col·lideix amb les reticències dels oficials aliats per no comprometre les ordres rebudes.

Hi ha molts relats històrics, molt bel descrits, com la defensa, pèrdua i posterior recuperació de la “Madonna de Bruixes” de Miguel Angel, o bé el retaule “L’Adoració de l’Anyell Místic”, també conegut com a “Altar de Gant”, un políptic de dotze taules a l’oli realitzat pels germans van Eyck. Un altre tema en el que es fa referència en el film és sobre lo que es va coneixe com  “Ordre Neró”, ordre sobre les destruccions en el territori del Reich en cas de la derrota de l’exercit, signada per Adolf Hitler el 19 de març de 1945; és un punt important en el relat que ens ocupa ja que agafa un gir positiu l’evolució en la localització i recuperació de les obres d’art.

Amb la missió assolida, els Monuments Men tornen a les seves vides familiars. El responsable del grup,Stokes, informa el nou president, Harry Truman, de les grans quantitats d’obres d’art i d’altres elements d’importància cultural recuperats. Truman li pregunta si creu que tants esforços i la vida dels dos homes que ha perdut ha valgut realment la pena; Stokes respon amb fermesa que sí. Truman li pregunta llavors si creu que, trenta anys després, algú recordarà que aquests homes van donar la vida per salvar una obra d’art. L’escena final, ambientada el 1977, ens treu de dubtes.

Com ja és habitual en algunes pel·lícules històriques recents, al final, acompanyant els crèdits, ens exposen les fotografies dels personatges reals i escenes molt significatives d’aquest relat tant transcendent per la cultura europea.

Es un relat que ens condueix a una reflexió que ens hem fet i ens hauríem de fer moltes vegades. Quin és el valor de la cultura? El valor del legat de la nostra historia cultural occidental? Quin és el valor de la vida? Quin és el valor de l’honestedat? I tantes altres reflexions sobre l’humanisme que no acabaríem.

Fou realment oportuna la pregunta del president Truman? Pot l’hauria d’haver contestat amb una altra pregunta.

Actualment la Madonna de Bruixes, esta envoltada de visitants que admiren aquest i altres tresors artístics de la humanitat que els Monuments Men van lluitar per protegir altruísticament durant la guerra.

Deixa un comentari

Required fields are marked *