Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

Homilies de Setmana Santa i Pasqua    
El día a día

Homilies de Setmana Santa i Pasqua     

     Per si et pot ser útil per a preparar les celebracions d’aquests dies o per a reflexionar després d’haver-hi participat, et passo les meves homilies. En tot cas només poden tenir el seu lloc després que hagis llegit o escoltat els textos de l’evangeli de cada celebració.

JOSEP BOFARULL I VECIANA

 

Diumenge de Rams i de la Passió del Senyor (Marc 14,1 – 15,47)

El centurió romà, pagà i estranger, fou l’encarregat de complir la sentència de mort de Jesús dictada per Pilat. Davant de Jesús, mort a la creu, tenint per testimonis els soldats del piquet d’execució i les dones deixebles, presents i fermes, va dir: “És veritat, aquest home era Fill de Déu”. Alguna cosa especial va captar en aquell home fracassat, abandonat pels seus amics, menyspreat, condemnat per sediciós i fals profeta… i reconegut com a “Rei dels jueus”.

Nosaltres sabem què té d’especial Jesús. No li prenen la vida, sinó que Ell la dóna per amor. Ho havia dit: “no hi ha amor més gran que donar la vida” i ho va fer. El que som capaços de donar als altres demostra, amb fets, l’amor que els tenim. No n’hi ha prou amb les bones intencions o desitjos o promeses… sinó es compleixen.

La narració que hem escoltat són els dos capítols de l’evangeli de Sant Marc que ens recorden la passió, mort i sepultura de Jesús, per fidelitat a la missió que li confià Déu Pare i per amor a nosaltres, els seus germans. Ens falta escoltar el darrer capítol. Ho farem amb cor agraït i joiós el diumenge que ve, que és Pasqua de Resurrecció.

Dijous sant de la Cena del Senyor (Joan 13,1-15)

 “Feu això que és el meu memorial” – ens mana el Senyor. Què és el que hem de fer per a recordar-lo i fer que sigui present ara? Dues coses importants i inseparables. La primera és la celebració de l’Eucaristia que és Comunió amb Jesús, aliment de la nostra fe i de la nostra esperança en Ell. És aliment necessari pel camí de la vida i de la fidelitat, “anunciant la mort del Senyor fins que torni”. És el Pa consagrat, sagrament de la seva presència entre nosaltres, centre de la vida de la comunitat cristiana i de l’Església.

L’Eucaristia és també Comunió fraterna de tots els germans amb el Senyor per l’estimació que ens tenim. Una estimació que ha de ser real i activa en el servei sacrificat, en el compromís de la solidaritat, en la denúncia de la injustícia. Ho hem escoltat en l’evangeli d’avui: un gest sorprenent i significatiu del Mestre i Senyor rentant els peus dels seus amics. “Us he donat exemple perquè vosaltres ho feu tal com jo us ho he fet” –ens mana Jesús.

Per l’Eucaristia i l’estimació fraterna ara fem el memorial de Jesús, el Senyor.

Divendres sant de la passió i mort del Senyor  (Joan 18,1-19,42)

 El darrer diumenge de Quaresma, en la carta als cristians hebreus, vàrem escoltar una frase impressionant i sorprenent: “tot i que era el Fill, aprengué en els sofriments què és obeir”. A Jesús no li fou fàcil acceptar la voluntat del Pare Déu, el compliment de la missió que li havia encomanat. Fou dura i fins incomprensible, amb dubtes i incerteses. Com ens passa a nosaltres. Jesús ens ensenya a fer com Ell: a fiar-nos de Déu, a tenir-li confiança, a escoltar la seva Paraula, a estimar-lo i a sentir-nos estimats i emparats per Ell.

Mirem Jesús a la creu, donant la vida per amor. Abracem-nos a Ell i amb Ell passem de la foscor a la llum, del dubte a l’esperança, de l’egoisme a l’estimació, de la mort a la vida. Amb Ell, endavant, cap a la Pasqua!

Diumenge de la Pasqua de la Resurrecció del Senyor  (Marc 16,1-7)

Diumenge passat dels Rams, vàrem escoltar amb el cor emocionat i agraït els dos capítols de l’evangeli de sant Marc que ens narren la passió, mort i sepultura de Jesús. Així acabà la història humana dels seus 33 anys de la seva vida. Aparentment fou un fracassat, abandonat dels seus amics, un dissident destruït per les autoritats religioses conxorxades amb les forces romanes d’ocupació. Però aquest no fou el final. Ens faltava escoltar el darrer capítol de sant Marc.

Jesús complí la missió del Pare Déu i aquest no l’abandonà pas, és el Fill! El recollí amb el seu amor de Pare i, amb la força de l’Esperit sant, el ressuscità, li donà nova Vida. La nit del dol s’ha acabat. El silenci del dissabte sant s’ha trencat. Ha nascut el sol del Diumenge de Pasqua florida i ja no es pondrà.

Les dones creients, fermes i fidels, i nosaltres amb elles, ens apropem al sepulcre. El cos mort de Jesús “no hi és”. El Jesús de la història va ser allà. Ens queda la seva memòria i les seves paraules escrites als evangelis, per la tradició eclesial de vida de fe de vint segles.

Ara Jesucrist és vivent i present, victoriós després del combat contra el pecat, el mal i la mort. Nosaltres creiem en aquest Jesucrist, ara el sentim present, ara ens parla i ens alimenta en cada Eucaristia. Ara està al nostre costat, ens escolta, en el llarg i penós camí de la vida.

“Va al nostre davant” guiant-nos, encoratjant-nos en les dificultats i els dubtes, en els cansaments i les foscors. Només anant amb Ell, que ha destruït la incapacitat de la nostra condició limitada i mortal, podem entrar a la Vida plena i feliç que desitgem.

“Ara aneu-ho a dir a tothom” amb la nostra felicitació de Pasqua i amb el testimoniatge d’una vida cristiana pacífica i esperançada.

Deixa un comentari

Required fields are marked *