Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

FESTA DE PASQÜETES
Cròniques de la ciutat pel record, Del nostre País, Fem memòria

FESTA DE PASQÜETES 

Avui, diumenge 7 d’abril de 2024, celebraríem Pasqüetes, la festa catòlica de la capvuitada de Pasqua de Resurrecció.
El diumenge després de Pasqua era el diumenge anomenat de Pasqüetes, en què sortia del temple arxiprestal de Sant Joan la processó del Combregar General per al compliment Pascual dels malalts del Pio Hospital. Una processó molt concorreguda on, com era tradició, hi assistien la Germandat La Fraternal, la Secció de Caritat de la Congregació Mariana i les autoritats locals.
Sortia a tres quarts de nou en punt del matí i seguia el recorregut tradicional d’aquesta processó que acompanyava al viàtic sota pal·li: Plaça del blat, carrer Major, carrer de Sant Antoni i Plaça de Sant Francesc.
En arribar a l’hospital, les dues senyores que en aquest any havien estat nomenades madrines i la senyoreta encarregada de donar l’aigua beneïda als malalts, entraven a l’hospital per l’escala principal fins a arribar a la sala on hi havia els malalts i els impossibilitats. A continuació hi anava la clerecia i darrere les autoritats locals. La resta d’assistents a la processó se situaven a la plaça de Sant Francesc esperant que acabés la cerimònia, que seguia un ritual solemne i durava gairebé tres quarts d’hora.
Les dues madrines aguantaven, cadascuna per un extrem, un mantell blanc brodat amb motius eucarístics, situant-te’l, ben extens, per damunt del pit, si el malalt estava enllitat, o a l’alçada del coll si estava assegut o dret. Això passava en el moment que el malalt rebia la Comunió de mans del senyor arxipreste. Prèviament, una senyoreta ben elegant donava l’aigua beneïda als malalts. Durant tot l’acte hi eren presents, acompanyant respectuosament la cerimònia, les autoritats locals, la junta de l’hospital, familiars, les germanes de la Sagrada Família i els responsables de l’organització de l’acte. En aquest any 1943, segon de la represa després de la guerra civil, just quan es començaven a reprendre aquestes tradicions, les madrines foren la senyora Antònia Tomàs de Llagostera i la senyora Maria Dalmau de Bigorra; l’encarregada de donar l’aigua beneïda als malalts fou la senyoreta Maria Luisa Clols Serra.
• Finalitzada la cerimònia, si no hi havien presos, tornava la processó amb el viàtic cap a l’església parroquial de Sant Joan, on acabava l’acte del combregar general. Però la festa no acabava aquí; tots els que havien anat a la processó estaven convidats a un esmorzar ben esplèndid al Bruch, altres anys seria al Centre de Lectura, que s’acabava cap a les dotze del migdia. Era una processó molt concorreguda i solemne, però un bon esmorzar en aquells anys podia moure muntanyes.

Deixa un comentari

Required fields are marked *