Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

BONAVENTURA CASAS i PÀMIES
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

BONAVENTURA CASAS i PÀMIES 

Reproduït de CULTURA: Jordi (Pere Altés Serra) GALERIA VALLENCA. 1/3/1978, p. 6.
Artista pintor. Nascut a Valls al 1862. Mor a Barcelona el 20 de març del 1907. Firmava les seves obres amb el nom de “Casas, de Valls”, per distingir-se del famós pintor de la seva època Ramon Casas. Familiarment l‘anomenaven “Ventureta Casas”.
Nascut de modesta família, des de molt petit demostrà innates condicions pel dibuix. Fou patrocinat per don Antoni Padró, de Valls, el qual, recomanant-lo a les seves amistats de Barcelona, aconseguí que entrés a estudiar al taller del pintor Francesc Torrescassana. S’hi estigué del 1875 al 1880. L’any 1881 es traslladà a Madrid per a prosseguir els seus estudis artístics. A la vegada col·laborà amb dibuixos a diverses revistes de la capital. Després de dos anys d’estar-s’hi, tornà a Valls, on residí fins el 1891. A Valls es dedicà al seu ofici, i col·laborà, a més, amb dibuixos seus a la “Història de Valls” que publicà Francesc Puigjaner. Tornà a Barcelona el 1892, on es dedicà a la pintura de paisatge, a la vegada que s’especialitzava en el retrat, gènere en què excel.li. Destaquen els que feu dels senyors Dilla, Sarri, Coromines, etc. El Museu Municipal de Valls conserva alguns d’aquest retrats, en els quals s’observa una gran mestria en la captació de la semblança, a més d’un gran domini de l’ofici, cosa que li permetia de copsar els detalls més inversemblants del rostre humà.
L’any 1892 es casà. D’aquest any és un tapis que pintà per a l’altar del Sagrament de l’església de la Concepció, del qual representa la Santa Cena. El 1895 va decorar la cúpula de la capella de l’Asil de Sant Joan de Déu, establert a les Corts de Sarrià. Participà a la IV Exposició de Belles Arts de Barcelona, en què aconseguí una tercera medalla. El 1900 pintà una decoració per a la casa del senyor Pere G. Maristany, amb al·legories de les Arts, la Literatura, el Cornerç, la Industria i l’Agricultura. També decorà amb pintures seves la casa del senyor Portabella.
Per les Festes Decennals de la Candela l’Ajuntament de Valls li encarregà els retrats del Bisbe Sitjó i de l’historiador Pau Baldrich, per a la Galeria de Vallencs II. Lustres.
En un concurs de copies d’art antic, convocat a Barcelona, aconseguí el primer premi per la seva reproducció del plafó de les rajoles de la capella del Roser de Valls, que representa el lliurament de l’estendard de la Lliga a don Joan d’Àustria. El 1902 pintà el quadre de Sant Tomàs d’Aquino per al Seminari Conciliar de Tarragona.
Presentà algunes exposicions a la Sala Parés, de Barcelona, on aconseguí grans èxits, especialment a la del maig de 1905, en la qual la critica es desfeu en elogis sobre la seva pintura i pel gran domini que demostrava en la tècnica del pastell. Els temes “Interior de la Capella de l’Hospital de la Santa Creu”, “Interior de l’Ermita de la Verge del Coll” , i “Interior d’una masia catalana” , atreien l’atenció pels efectes de llum, mentre que els paisatges i les figures destacaven pel seu encert en el color a “plein air”.
Mort de malaltia als 45 anys d’edat, els amics organitzaren una exposició de les seves obres, com a homenatge pòstum, al Cercle Artístic de Barcelona el maig del 1907. En el conjunt d’obres presentades hi havia olis, pastells, aquarel·les, guaches, sanguines, dibuixos al carbó i a la ploma, amb un total de 185 obres, a part d’una carpeta amb nombrosos dibuixos. El cronista vallenc de l’època recomanava a l’Ajuntament de Valls, a les societats i als particulars que compressin alguna obra de Ventureta Casas, tot indicant que hi havia bons quadres al preu de 75 pessetes.
L’Ajuntament de la Ciutat Comtal comprà el quadre inacabat “Capella de convalescència” (Hospital), que avui figura al Museu d’Art Modern de Barcelona.

Deixa un comentari

Required fields are marked *