Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Blog Post

Carlos Kleiber, el mite
Entusiasme per la música

Carlos Kleiber, el mite 

Amb el temps, Carlos Kleiber fou un dels més sol·licitats i alhora evasius d’entre els directors d’orquestra de la segona meitat del segle XX. Al decés d’Herbert von Karajan li oferiren la successió al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, però va rebutjar l’oferta. Mai va concedir un reportatge i cancel·lava les seves actuacions sovint. Es va convertir en una figura llegendària. Les seves esporàdiques aparicions a La Scala, el Covent Garden, el Metropolitan Opera, Viena, Munic -on preferia treballar-, Berlín i Tòquio eren ocasions molt cobejades per la crítica i el públic. Casat amb la ballarina Stanislava Brezovar (1937-2003), va tenir dos fills, Marko i Lilian. En morir la seva dona, la vida de Kleiber es va apagar ràpidament, morint mesos després. Tots dos estan enterrats en Litija, Eslovènia.
Fernando Peregrín Gutiérrez, va definir l’arrasadora personalitat i la filosofia musical de Carlos Kleiber així:
“Va ser veritablement única la seva capacitat de conjugar l’objectivitat amb la sensibilitat, amb la intuïció musical. Encara que tal vegada fos més exacte precisar que va ser un artista amb una hipersensibilitat, la desbordada emotivitat i refinada intuïció musical estaven sempre modulades per la recerca racional i objectiva de la veritat, entesa aquesta en el sentit de fer justícia a la realitat de la música que per a ell representaven sempre les partitures autògrafes -o les que tingueren menys alteracions espúries – dels compositors (d’aquí la sensació que queda sempre -almenys, aquest ha estat el meu cas – després d’escoltar, ara en enregistrament només, una interpretació de Carlos Kleiber: que aquest vals, aquesta simfonia, aquesta òpera són ‘veritablement així’, com ell les entenia i executava, i no d’una altra manera). ”

El llegendari debut discogràfic: El Caçador furtiu

L’any 1973, un Carlos de 43 anys s’estrenava discogràficament amb l’òpera Der Freischütz (1821) de Carl Maria von Weber, un enregistrament que va ser aclamada en el seu dia per crítica i públic.
Kleiber tan sols va interpretar aquesta òpera completa en vuit ocasions a Stuttgart entre els anys 1967 i 1968. Curiosament, no va dirigir mai Der Freischütz a Munic, encara que l’orquestra de l’òpera estatal bavaresa va poder tocar l’obertura d’aquesta òpera sota la seva direcció almenys en cinc ocasions: una en un concert celebrat al teatre el 1983, i quatre més durant un gira amb l’orquestra pel Japó l’any 1986. Per desgràcia, no s’ha conservat cap registre de totes aquelles interpretacions.
Weber definia en 1817 la seva pròpia concepció de l’òpera alemanya com “(…) una obra completa en si mateixa, en la qual les contribucions parcials de les arts que contribueixen a crear-la s’uneixen, desapareixen i, en desaparèixer, construeixen d’alguna forma una mica nou “. El compositor alemany s’estava anticipant al que posteriorment Richard Wagner denominaria com Gesamtkunstwerk o “síntesi d’art total”.
El mateix Weber reconeixia al crític musical JC Lobe que hi ha dos elements fonamentals en Der Freischütz (El caçador furtiu): d’una banda lo natural, representat en la vida del caçador Max, i l’antinatural, que emana dels poders demoníacs personificats en Samiel. Així va entendre la partitura el nostre protagonista, dotant l’obra weberiana d’una autenticitat extraordinària. Els efectes tímbrics – característics de Weber- amb els quals l’orquestra recolza directament l’acció dramàtica a El caçador furtiu, han estat meravellosament interpretats sota la batuta de Carlos Kleiber. En el tema inicial -els boscos-, confiat a les quatre trompes a l’inici de l’obertura, el segueix un altre quasi demoníaco -el de Samiel-, obtingut per Weber en fusionar en un acord de setena disminuïda – en pianissimo- el fosc trèmolo de violins i violes amb les notes pedal mantingudes pels clarinets en el seu registre greu, amanides amb cops precisos de timbal. Una combinació harmònica arriscada i audaç.

El debut a Bayreuth

Quan el director argentí va assumir el 1974 la direcció de l’òpera wagneriana Tristany i Isolda en els Festivals de Bayreuth -el seu estrena personal dirigint aquesta obra havia tingut lloc un any abans (1973) a l’Òpera de Sttutgart-, pocs podien preveure el que aquell esdeveniment suposaria per a la vida musical alemanya. Carlos Kleiber havia calat molt profund entre molts professors durant els assajos amb aquella “macroplantilla” de músics -creada ad hoc per interpretar les composicions operístiques de Richard Wagner durant els Festivals-.
El violinista espanyol Ángel Jesús García narra com una de les seves millors experiències relacionades amb el nostre protagonista durant aquelles intenses i meravelloses jornades estivals. Preguntat en una entrevista realitzada per Xavier Nicolau sobre les seves preferències en el podi durant els anys en què va treballar a Bayreuth, el nostre violinista va respondre tranquil·lament: “Sens dubte, Carlos Kleiber”. Els motius de la seva elecció són un clar exemple de la gran psicologia i de l’extraordinària pedagogia musical kleiberianas:
“Sí, indubtablement. Era un home que no deia als músics com havien de tocar, ni que toquessin fort, o més piano … Ell sempre intentava explicar el que ell veia en la música que anàvem a tocar. Kleiber era un somiador amb el qual un, tocant música, podia somiar. Cal no oblidar que els músics toquem moltes i repetides vegades les mateixes peces, les mateixes òperes, podent caure de vegades en la rutina, i això és dolent per a la música. Per això, si els directors no tenen aquest halo especial de buscar alguna cosa especial sota cada obra, en cada compositor, no tenen l’essencial. I Kleiber aconseguia fer d’aquesta obra una cosa molt personal”.
En la seva qualificació a aquella interpretació de la gran òpera de Wagner, Àngel Jesús Garcia es mostra contundent en les seves afirmacions:
“El Tristán seu de 1974 ha estat insuperable en aquests 16 anys que vaig estar a Bayreuth. Després ho va repetir fins 1976. Precisament fa poc vaig aconseguir un enregistrament pirata d’aquell Tristán del 74 on jo tocava com a primer concertino i del qual guardo un excel·lent record. ”

A part d’això Carlos alegre, vitalista, vividor, genial, també hi havia una altra persona. Compten els que el van conèixer: «Era vulnerable. No estava ni malalt ni sa. Estava al límit. Carles era un fronterer, com tots els genis. Sempre estava a la vora»; «Això és el que el caracteritzava. Aquesta hipersensibilitat nerviosa. Percebia el més mínim detall de l’orquestra.»; un altre, amb una mica de bon humor ens diu: «En el primer compàs ja pensaves ‘s’acaba el món!». No puc deixar d’escriure aquí, una cita que em va enviar una amiga recentment:
«Els artistes són com els filòsofs en aquest aspecte: tenen sovint una salut precària i massa fràgil, però no per culpa de les seves malalties ni dels seus neurosi, sinó perquè han vist en la vida una mica massa gran per a qualsevol, massa gran per a ells , i que els ha marcat discretament amb el segell de la mort. Però aquest alguna cosa també és la font o el buf que els fa viure a través de les malalties de la vivència (el que Nietzsche anomena salut). »(Deleuze i Guatari)

Kleiber i els Concerts d’Any Nou

Del llegat musical del gran director argentí cal destacar les seves dues aparicions al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Viena per dirigir el tradicional Concert d’Any Nou a 1989 i el 1992. Van ser, sens dubte, moments estel·lars en què l’agrupació vienesa es va lliurar per complet al director interpretant el repertori de la dinastia Strauss.
Carlos -igual que el seu pare Erich- posseïa una concepció bastant peculiar del tempo. La seva capacitat per a realitzar accelerandi orquestrals era prodigiosa. Les transicions d’un tempo a un altre estaven perfectament estudiades, i no eren producte de simples “rampells” originats en el seu subconscient. La tensió tímbrica i sonora generada en un moment determinat d’una obra, feien desitjable una transició a tempi diferents -més “veloços”, si es vol- per retrobar l’equilibri i eliminar les tensions -producte de les alternances dinàmiques, en molts casos – .
Els que vulguin escoltar aquests concerts podran apreciar tots aquests detalls subjacents a cada lectura straussiana que fa Kleiber. N’hi ha prou destacar ara l’inici del gran esdeveniment musical de 1989, en què el nostre protagonista va realitzar una lectura prodigiosa del vals de Johann Strauss (fill) Accelerationen (Acceleracions) Op. 234.
El primer de gener de 1992 -any del 150 Aniversari de la Filharmònica de Viena-, Carlos va obsequiar a tots els espectadors amb una arriscada i poc convencional interpretació del meravellós vals titulat Sphärenklänge (Música de les Esferes) Op. 235 de Josef Strauss.
Precisament a Viena, la ciutat natal del seu pare, el director -amb la nacionalitat austríaca per decisió pròpia-, va recollir alguns dels seus majors triomfs. El més destacat va tenir lloc el 1994, quan va dirigir en una vetllada inoblidable l’òpera Der Rosenkavalier (El cavaller de la rosa) de Richard Strauss, amb un magnífic elenc vocal.

 

Carlos Kleiber considerat com el millor director de tots els temps

El 17 de març de 2011, Carlos Kleiber va ser coronat com el millor director d’orquestra de tots els temps, per una selecció de 100 dels millors mestres de l’any 2011.
L’enquesta, realitzada per la BBC Music Magazine, va demanar a varis directors líders, com Sir Colin Davis, Gustavo Dudamel, Valery Gergiev i Mariss Jansons per senyalar només els més destacats.
Kleiber, el director austríac que només va fer 96 concerts i al voltant de 400 representacions d’òpera en els seus 74 anys d’activitat. Va ser elegit per davant de Leonard Bernstein i Claudio Abbado, que va assumir el segon i tercer lloc respectivament.
Susanna Mälkki, director musical, l’Ensemble InterContemporain, un dels directors enquestats, va comentar: “Carlos Kleiber ha portat una energia increïble a la música ..Sí, ell tenia prop de cinc vegades més temps per assajar que els directors d’avui, però s’ho mereixia perquè la seva visió era notable, sabia el que volia, i la seva atenció del detall era realment inspirador “.
Jeremy Pound, Editor Adjunt de la BBC Music Magazine, ha afegit: “Demanar a 100 dels grans directors d’orquestra actuals per que nomenin als seus ídols i inspiradors va ser una experiència fascinant. També, veient tants nomenant a Carlos Kleiber, qui al llarg de tota la seva vida va dur a terme un menor nombre de concerts, que la majoria d’ells els fan en només un parell d’anys, va ser una increïble atenció al personatge de Kleiber, pur entusiasme per la música, i el nivell de rendiment sorprenentment assolit mai podria posar-se en dubte – potser ‘menys és més’ és el veritable camí a la veritable grandesa “?
Dels 20 principals directors que votaren, no menys de set encara es veuen avui regularment al podi, incloent els britànics Sir John Eliot Gardiner i Sir Simon Rattle. En opinió dels que coneixen l’art millor que ningú, que dirigeixen als músics d’avui també, sens dubte, ocupen una de la millor època de tots els temps.
Una pregunta de l’enquesta era valorar les aparicions de Carlos Kleiber.
Lo més valorat: Cavaller de la rosa de Richard Strauss, com a referent indiscutible
Entre les seves últimes actuacions podem esmentar el seu retorn a la Staatsoper vienesa amb El Cavaller de la Rosa, el 1994, afortunadament conservat en DVD. Mentre esperem que apareguin noves sorpreses (com la recent Pastoral de Beethoven, l’existència ignoràvem completament), podem consolar-nos amb la discografia d’aquest director únic i enigmàtic, per a molts l’últim dels grans genis de la batuta. Ningú com ell -ni tan sols el seu pare, amb permís de Carles- ha sabut obtenir de l’orquestra les sonoritats màgiques i platejades de l’escena de la presentació de la rosa a la citada òpera straussiana.

La desaparició d’un músic genial

Quan es va fer pública la mort de Carlos Kleiber, el 19 de juliol de 2004, mitjançant una nota de premsa, el món musical al complert es va afanyar per elogiar la figura musical del director argentí. Potser alguns ja presagiaven aquest trist final, digne de qualsevol drama amorós wagnerià. La seva dona havia mort recentment a la seva terra natal, a Eslovènia. Carlos mai va poder superar l’enorme buit que havia suposat aquella pèrdua en la seva vida. Les seves restes van ser inhumades en Konjsica, Eslovènia. Riccardo Muti, res més conèixer la tràgica notícia, va dir: “La seva mort és una enorme pèrdua per a la música, i per a mi en el personal”.
Carlos Kleiber ens va deixar en el més absolut “anonimat”, amb l’enorme discreció -pròpia del seu caràcter enigmàtic- que l’havia caracteritzat en vida. Va consagrar la seva vida a la música, i va voler deixar un record imperible en tots aquells que el van conèixer i van valorar el seu art sobre el podi. Acostar-se a la seva univers sonor és conèixer i gaudir un ric llegat pel qual val la pena arriscar-se.

Deixa un comentari

Required fields are marked *