Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

JOAN MONTALÁ I LÓPEZ
Vallencs Il·lustres que no son a la Galeria

JOAN MONTALÁ I LÓPEZ 

(Valls, Alt Camp, 1927 — Barcelona, 18 de gener de 1999)

Poeta i eclesiàstic. Estudià al seminari de Tarragona i a les universitats de Comillas – Dret Canònic – i a la Complutense de Madrid, Psicologia Clínica. Treballà a la Cúria de l’Arquebisbat de Tarragona. Poeta de vocació tardana, bona part de la seva obra roman encara inèdita. Fou mestre en gai saber i guanyà premis com el Ribas i Carreras (La nit dels àngels , 1974) i el Carles Riba ( D’un torsimany al bosc, potser , 1981). Ha estat inclòs en l’ Antologia de sacerdots poetes (1975).

L’obra poètica de Joan Montalá té un valor innegable  i força  desconegut,  segons com  ell  mateix  havia dit  més  d’una  vegada, va tenir  una  triple vocació: sacerdot, psicòleg i  poeta. Es tracta  d’un  autor amb una formació alhora molt peculiar i complementària.

Des  d’un  punt  de  vista  professional  tot  això  el  va  portar  a exercir  amb autèntica  passió el càrrec  de director-psicòleg  del Centre-Residència  Boscana   per   a  deficients   mentals, del que pràcticament en va ser creador i impulsor, amb el patrocini de Ell ho definia així:  “una  versió  un  bon tros  personal  del  sacerdoci, segons entenc  l’Evangeli  i l’estímul  dels  responsables concrets del meu ministeri”.

Com  ell  mateix  ha  explicat en alguna ocasió, durant  l’època  del Seminari  (1946)  va escriure  un  primer recull de poemes que seria presentat més endavant  a  la Festa de  l’Art  a  Valls (1948).

I  fou  també  durant  aquells  anys  que  guanyà  un  primer  premi  a Santa  Coloma  de Farners per  un treball en prosa  i un altre en vers. La seva activitat poètica va quedar parada durant 23 anys, durant els quals escrivia petits poemes i poesies. L’any  1973, arran d’una operació  al cor  i  la posterior  convalescència,  es produeix—amb  el  recull  “Lo nit dels àngels”,  un dels seus millors— la imponent represa que li coneixem: un primer volum d’Obra poètica completa  preparat per  ell mateix —format  per  onze títols –  que ha estat publicat, malauradament sense cap estudi previ, per les Publicacions de l’Abadia  de Montserrat en la seva col·lecció “Biblioteca Serra d’Or”, i un hipotètic segon volum de característiques  semblants  que ell no va  arribar a  deixar del tot enllestit. Per tant, estem davant d’algú que mai  no  va deixar  de  considerar-se  “un  poeta  de  cap  de setmana”,  la qual  cosa  ens mostra paradoxalment  l’ambició  i el grau d’exigència amb què ell va concebre  la seva aventura  poètica.

Alex Susanna comenta l’estil poètic de Joan Montalá amb les següents paraules: “De fet, tot  i la seva aparent originalitat,  la poesia de  Joan  Montalà s’inscriu  de ple en  una  llarga  tradició:  la  d’una  poesia  conceptuosa,  culterana,  artificiosa  i  fins hermètica, que  ha tingut els seus conreadors  des dels inicis de  la mateixa història de la poesia  fins  als nostres  dies  (és a dir,  un corrent  que  s’estén  des  de certs  poetes  grecs i el “trobar dus” dels trobadors fins a  l’hermetisme  de certs poetes italians del s.  XX,  passant per alguns simbolistes francesos de finals del s. XIX: Cal·límac, Bertran de Born, Góngora, G. M. Hopkins, Mallarmé, Montale o J. V. Foix, serien alguns dels seus  més  il·lustres  representants.  Poetes tots  ells en qui  es dóna  una molt  peculiar i  fructífera  síntesi:  d’una  banda,  la  necessitat  d’inserir-se  en  una  tradició  de  rang  universal  (i fer  del diàleg que hi estableix  un dels seus motors  més eficaços: tots  ells solen  ser  uns consumats  artífexs  del vers);  de  l’altra,  un afany imperiós  de  recerca i investigació, d’exploració  radical de les possibilitats expressives del seu instrument tal com  se l’han  trobat  en  la  seva pròpia tradició, a fi d’eixamplar-ne  gairebé fins  al  límit el radi d’abast

  • Nadal, Àlex Susanna (2001). “Mossèn Joan Montalà: assaig d’aproximació”. Quaderns de Vilaniu 40: 147-152.
  • Gran Enciclopedia Catalana(ed.). «Joan Montalà». l’Enciclopèdia (en catalán). Barcelona
  • Montalà, Joan (2001). Obra poètica(en catalán). L’Abadia de Montserrat.

 

Deixa un comentari

Required fields are marked *